Zbog migranata: Istraga protiv Slobodana Ujića Istaknuto

Autor  Maj 08, 2019

U toku su predistražne radnje, a tužilac će uskoro početi sa saslušanjem svjedoka

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine formiran je predmet protiv Slobodana Ujića, direktora Službe za poslove sa strancima BiH, saznaje „Dnevni avaz“. Tužilaštvo, kako nam je nezvanično potvrđeno, provjerava Ujića na osnovu prijave koja je poslana na adresu ove pravosudne institucije, objavio je Avaz.
U toku su predistražne radnje, a tužilac koji radi na predmetu, uskoro će početi sa saslušanjem svjedoka. Formirani predmet najvjerovatnije ima veze s migrantskom krizom u BiH, koja je davno izmakla kontroli.


Avaz je poslao i upit Državnom tužilaštvu, ali do zaključenja izdanja lista odgovora nije bilo. Pozvali smo jučer i Ujića, ali nije odgovarao na brojne pozive.

Ujić je od početka migrantske krize jedan od ključnih ljudi u formiranju kampova i prihvatnih centara za migrante. Njegova uloga itekako je bitna u otvaranju novih i zatvaranju postojećih prihvatilišta. Kao direktor Službe, Ujić redovno prisustvuje sastancima Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH.

Iako se prije sastanka usmeno dogovore kako riješiti brojne probleme, a u vezi sa suzbijanjem ilegalnih migracija u našoj zemlji, kako kaže naš sagovornik, redovni učesnik ovih sastanaka, kada treba potpisati dogovoreni dokument, Ujić naprasno promijeni mišljenje.

- Nekoliko puta atmosfera je dovedena do usijanja zbog njegovog ponašanja – kaže naš sagovornik.

Osim toga, i komesari kantonalnih MUP-ova imaju problema u komunikaciji s ovom službom, odnosno s direktorom.

Slobodan Ujić na mjesto direktora Službe za poslove sa strancima došao je nakon što je u raspodjeli resora u prošlom sazivu Vijeća ministara, resor sigurnosti pripao Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), kada je dotadašnji direktor Dragan Mektić postao ministar sigurnosti.
I Ujić i Mektić kadrovi su SDS-a.

Prvi čovjek Službe za poslove sa strancima nikad se nije bavio konkretnim mjerama o zabrani ulaska migranata u BiH. Osim deklarativnih izjava, bombastičnih najava o zatvaranju granice žicom ili slanjem vojske na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom, Ujić skoro uvijek u medijskim istupima govori samo koliko je migranata izašlo iz BiH, piše Avaz.

Atrakcija / Avaz

 

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31