Marš antifašista u Sarajevu

Autor  Maj 09, 2019

Više stotina ljudi bili su učesnici trećeg Marša antifašista u Sarajevu koji je povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu organizirala Socijaldemokratska partija BiH uz podršku i učešće Naše stranke i SABNOR-a Kantona Sarajevo.

Učesnici su se okupili na platou ispred Sebilja na Baščaršiji, a potom se u koloni kretali putanjom prema Vječnoj vatri i Spomeniku djeci Sarajeva - do spomenika Josipu Brozu Titu kod Kampusa.

Položili su cvijeće na spomen-obilježja kod kojih su se zaustavljali i odavali počast žrtvama fašizma.

Na početnoj tački Marša, dekoracijom, pjesmama, Kozaračkim kolom i skandiranjem Titovog imena, isticali su antifašističke stavove i parole, a cijelom trasom se kretali u koloni noseći zastave sa zvijezdom petokrakom, obilježjem nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao i zastave današnje države Bosne i Hercegovine. Pjesme koje su pjevali su iz revolucionarnog perioda Jugoslavije koju je vodio Josip Broz Tito, mnoge od njih posvećene upravo njemu.

Organizatori ističu da Marš antifašista prerasta u regionalni događaj jer se istomišljenicima iz Bosne i Hercegovine pridružuju učesnici iz susjednih zemalja, nekadašnjih republika bivše zajedničke države Jugoslavije.

Stoga smatraju da antifašističke ideje nisu umrle raspadom te državne zajednice.

Peđa Kojović, predsjednik Naše stranke, novinarima je kazao da je „linija fronta protiv fašizma“ globalna, a da je „naša zona odgovornosti“ Bosna i Hercegovina.

Nažalost, naglašava Kojović, i danas djeluju politički pokreti i orijentacije slične fašizmu nad kojim je postignuta pobjeda 1945. godine, ali borba protiv zla mora biti permenentna i nikad ne treba odustati, dodaje on.

Na potrebu stalnog podsjećanja na ideje antifašizma ukazao je u izjavi novinarima i član Socijaldemokratske partije BiH Muzafer Šehović, predsjednik Odbora za njegovanje i očuvanje antifašističkih tekovina.

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, delegacija Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće i odala počast na spomen-obilježju "Vječna vatra".

Cvijeće su položili i predstavnici Predsjedništva BiH, Federacije BiH, te Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo.

"Pobjeda nad fašizmom je izuzetno važna za sve građane BiH i te tekovine treba da njegujemo, jer na njima bh. društvo mora biti zasnovano", poručeno je ovom prilikom.

Ministar za boračka pitanja KS Ismir Jusko rekao je da su ovo i dani kada se sjećamo svih onih koji su svoje živote dali da bi mi danas živjeli u miru, slobodi, nezavisnosti.

"Ne možemo zaboraviti mnoge bh. sinove i kćeri koji su dali svoje živote u narodno-oslobodilačkom ratu 1942-1945. kao i u odbrambeno-oslobodilačkom ratu iz perioda 1992-1995", istakao je Jusko.

Predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" KS Ismet Godinjak istakao je da se moramo boriti protiv fašističkih ideja, prvenstveno kroz edukaciju mladih i razvijanje svijesti o antifašizmu, ali i prihvatanje istine o protekloj agresiji.

"To je dugotrajan proces, ali moramo biti istrajni na tom putu", poručio je Godinjak.

Atrakcija /federalna.ba

Povezani članci (po oznakama)

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31