USA traži da se BiH odrekne ruskih helikoptera: Dva uslova za donaciju helikoptera BiH Istaknuto

Autor  Maj 10, 2019

Nakon što su susjedna Hrvatska i Albanija primile značajne donacije za popunjavanje svoje helikopterske flote od SAD-a, postoji velika mogućnost kako će BiH biti treća zemlja čijim će nebom letjeti američki helikopteri iz programa donacije, objavio je Večernji.

Prema određenim informacijama koje su se javile u medijima i vojnim kuloarima, Sjedinjene Države ponudile su OS-u BiH donaciju dvaju helikoptera uz predočenje i dvaju značajnih i nezanemarivih uvjeta.

Naime, prema neimenovanom izvoru koji je dao izjavu za banjolučku ATV, SAD će donirati planirane letjelice samo ako BiH kupi još dvije dodatne letjelice te ako se u budućnosti odrekne nabave ruskih helikoptera.

Zanimljivo je kako bi, ako se ispuni ovaj drugi uvjet, većina letjelica ruskih helikoptera MiL-Mi-8/17 bila umirovljena i poučena iz sastava ionako slabe flote. Iz OS-a su potvrdili kako su izvjesna sredstva osigurana za nabavu helikoptera (oko 7,5 milijuna KM) i ta sredstva su osigurana iz proračuna za 2017. i 2018., a čak pet milijuna USD osigurano je u okviru vojne pomoći programa pomoći Vlade SAD-a.

Preostala sredstva za realizaciju nabave helikoptera osigurala bi se iz proračuna MO BiH uz mogućnost dodatne donatorske pomoći Vlade SAD-a za nabavu helikoptera, u cilju podrške realizaciji plana modernizacije OS BiH – rekli su za ATV iz MO BiH.

Doznaje se i to kako bi cjelokupni projekt nabave dodatnih helikoptera trebao biti realiziran najkasnije do 2021.

Helikopteri bi koštali oko 65 milijuna KM (više od 37 milijuna USD). Podsjetimo, prvotni plan nabave helikoptera od OS-a BiH podrazumijevao je nabavu 12 vojnih helikoptera uz sredstva od 300 milijuna maraka, ali zbog nedostatka novca otpala je ta verzija plana.

Banjolučka TV prenijela je mišljenje nekih od srpskih predstavnika u Sarajevu koji smatraju kako bi donacija bila sporna jer se radi, kako su rekli, o još jednom pokušaju nametanja američke volje.

– Mi jesmo svjedoci konstantnog uplitanja zemalja, rekao bih Zapada, prije svega, na prilike u BiH, koje su postupale po principu “uzmi ili ostavi” ili po principu “ovo morate uraditi”. Ruski utjecaj nije takav, on se svodi na dosljednu primjenu Daytonskog sporazuma – izjavio je Staša Košarac, šef zastupničkog Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

U svom zaključnom komentaru oko cijele priče ATV-a navedeno je kako je upitno hoće li i kada projekt biti realiziran jer je blagajna Vijeća ministara u tehničkom mandatu poprilično prazna, a formiranje novog saziva na dugom je štapu. Iznesena je i informacija kako Oružane snage BiH trenutačno raspolažu s 35 helikoptera, od kojih je 10-ak ispravno. Ako se OS BiH uistinu odluči za nabavu prema američkom modelu, onda bi se najvjerojatnije kao opcija za nabavu mogao pojaviti Bell UH 60 Blackhawk koji bi svojim letnim i taktičko-tehničkim značajkama uvelike mogao zadovoljiti potrebe OS-a BiH za višenamjenskim vojnim helikopterima.•

Atrakcija

 

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31