U Bijeljini sve više siromašnih

Autor  Maj 12, 2019

Na području Semberije iz godine u godinu povećava se broj korisnika socijalne pomoći, te je sve više starih osoba bez primanja, imovine, srodnika, ali i djece kojima je pomoć potrebna, piše Srpskainfo.com

Na evidenciji Centra za socijalni rad Bijeljina je oko 3.000 osoba koje ostvaruju neko od prava. Samo u 2018. godini, upozoravaju iz ove ustanove, evidentirali su oko 1.700 porodica, u kojima je 2.900 djece, po raznim osnovama, dobijalo pomoć. Najviše podrške potrebno je djeci sa poteškoćama u razvoju.

Djeca koja koriste pomoć Centra za socijalni rad, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, mogu ostvariti neko od 12 prava. Za ove namjene se izdvaja više od dva miliona na godišnjem nivou, ali iz više izvora, kaže direktor Centra za socijalni rad grada Bijeljina Milorad Sofrenić.

"Vlada Republike Srpske izdvaja oko 95.000, Grad Bijeljina oko 350.000 KM i Fond za dječju zaštitu RS 1.500.000 KM, ali sva ova sredstva idu preko naše ustanove. Pored pomoći djeci sa poteškoćama u razvoju, u Bijeljini je i oko 2.440 djece koje koristi prava na osnovu prvorođenčeta, drugog, trećeg, četvrtog i petog djeteta", kaže Sofrenić.


On podsjeća i da je Skupština grada Bijeljina prije nekoliko godina donijela odluku o proširenim pravima djece.

"To su pravo na udžbenike, poboljšanje učeničkog standarda, smještaj djece u riziku i druga. Ova prava koristi 255 djece, a za ta dodatna prava, koja nisu zakonom obavezujuća za lokalne zajednice, izdvaja se godišnje više od 100.000 KM", kaže Sofrenić.

Ipak, djeca sa poteškoćama u razvoju su najosjetljivija kategorija koja koristi pomoć Centra za socijalni rad. Prema podacima ove ustanove, na području grada evidentirano je oko 550 djece sa posebnim potrebama, ali se, nažalost, broj korisnika se iz godine u godinu povećava.

Defektolog Ranko Rankić, predsjednik Udruženja “Nada” koje brine o djeci sa poteškoćama u razvoju, ističe veliki značaj pomoći koju ova kategorija dobija od Centra za socijalni rad, ali i od ostalih institucija. Posebno ukazuje na osnivanje dnevnog centra koji će omogućiti da se lakše i djelotvornije pomogne ovoj populaciji.

"To će toj djeci omogućiti bolju inkluziju u društvo, a njihovim roditeljima olakšati brigu o njima. Djeca i omladina sa smetnjama u psihofizičkom razvoju dobijaće u ovom centru stručni tretman koji podrazumijeva dnevni boravak, ishranu, zdravstvenu zaštitu i vaspitno-obrazovne aktivnosti. Sa njima će raditi defektolozi svih profila, psiholozi, pedagozi i medicinsko osoblje. Sa druge strane, roditeljima ove djece će omogućiti par slobodnih sati koje mogu da iskoriste za sebe ili za sticanje nekog prihoda", rekao je Rankić.

Plan razvoja socijalne zaštite

Na nedavno održanom sastanku Regionalnog udruženja stručnih radnika socijalne djelatnosti predstavljen je plan razvoja socijalne zaštite za narednih pet godina, koji podrazumijeva povećanje nivoa socijalne zaštite, piše Srpskainfo.com

Sastanku su prisustvovali i predstavnici nevladinih organizacija koje, kako je istaknuto, imaju značajnu ulogu u unapređenju socijalne zaštite, posebno kada je riječ o određenim ranjivim i marginalizovanim društvenim grupama.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31