Entiteti formirani prije BiH - Dodik odgovorio Džaferoviću Istaknuto

Autor  Maj 12, 2019

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je današnja BiH direktno proizašla iz Dejtona, sastavljena od ranije formiranih entiteta Republike Srpske i Federacije BiH, koji su i potpisnici svih ankesa Dejtonskog mirovnog sporazuma, javlja Srna.

Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma, a da su tada nastali entiteti koji bi prvi i nestali ako bude nastavljeno potkopavanje Dejtonskog sporazuma, Dodik je istakao da je Džaferović u pravu kad kaže da BiH postojala i prije Dejtona, ali je propustio da kaže da je to bila republika u sastavu države Jugoslavije koja se raspala.

"Zato bi Džaferović prije sljedeće izjave o ovoj temi trebao da razmisli šta je i kad nastalo i ko je od čega sastavljen, kako je ono što je sastavljeno od dijelova starije od tih dijelova, te šta bi prvo nestalo ako dođe do te situacije", naglasio je Dodik.

Govoreći o Džaferovićevim tvrdnjama da je uticaj Rusije na djelovanje političara iz Republike Srpske evidentan i da je posljedica toga njihova negacija Zakona o odbrani zbog čega nema napretka BiH ka NATO-u, Dodik je ocijenio da je neodgovorno da jedan član Predsjedništva bez ijednog validnog dokaza optuži jednu od svjetskih velesila kao što je Ruska Federacija da vrši uticaj u Srpskoj.

"Mi u Republici Srpskoj vodimo svoju politiku odgovoni samo narodu koji nas bira. DŽaferović nas tim neistinama sve konfrontuje sa državom sa kojom ne samo Republika Srpska, već i cijela BiH ima dobre odnose i pokušava da se dodvori nekim drugom silama čiji uticaj u BiH ne smije da pomene, a koga smo svi svjesni", kaže Dodik.

Podsjetivši da je prije svega srpski član Predsjedništva, a trenutno na funkciji predsjedvajućeg, Dodik je napomenuo da je normalo da ima mandat da govori u ime srpskog naroda i Republike Srpske gdje je neposredno i biran.

"Međutim, ništa od toga što sam govorio i govorim ne dira u nacionalne interese ni Bošnjaka ni Hrvata i to je dovoljno. Šta ko od nas pojedinačno radi, najbolje govori to da DŽaferović slavi dan bošnjačke zastave u Novom Pazaru, dok ja slavim Dan pobjede protiv fašizma u Nišu", rekao je Dodik.

Džaferović boravi u dvodnevnoj posjeti u Novom Pazaru i Sjenici, povodom 11. maja - Dana bošnjačke nacionalne zastave, tokom koje je imao odvojene sastanke sa predsjednikom Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom, gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i predsjednikom opštine Sjenica Hazbom Mujovićem.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31