Zastupnici predložili mjere za ublažavanje migrantske krize

Autor  Maj 13, 2019

Grupa zastupnika iz Bosanske Krajine, u želji da Unsko-sanski kanton lakše podnese teret migrantske krize u Federaciji BiH odnosno Bosni i Hercegovini, predložila je nekoliko mjera tražeći da ih Predstavnički dom Federalnog parlamenta izglasa kao zaključke današnje tematske sjednice posvećene upravo migrantskj krizi.

Među mjerama vezanim za zdravstveni i sigurnosni aspekt krize, krajiški zastupnici predlažu da Predstavnički dom zatraži od Vlade FBiH izdvajanje četiri miliona KM - tri za Kantonalnu bolnicu i domove zdravlja u USK, a milion za opremanje kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH traže izmjene odredbi Zakona o strancima koje se odnose na ograničenje broja osoba što žele zatražiti azil u Bosni i Hercegovini, a od Vijeća ministara zasebno, da hitno donese strategiju za upravljanje migrantskom rutom u BiH kako bi kriza bila što ravnomjernije raspoređena u državi.

Prvom od predloženih mjera, federalni zastupnici iz Krajine zatražili su da odmah prestane govor mržnje prema migrantima i prikazivanje Unsko-sanskog kantona u negativnom kontekstu. U vezi s tim su obrazložili da osuđuju govor mržnje i kontroverzne tekstove u medijima i na društvenim mrežama.

Narednim mjerama, krajiški zastupnici traže da Vijeće ministara uputi notu svim nadležnim institucijama Republike Hrvatske, Evropskoj komisiji i UNHCR-u, u kojoj će upozoriti na kršenje Konvencije o statusu izbjeglica.

Prema pdacima nevladinog sektora, u Bosnu i Hercegovinu su vraćeni migranti koji nikad nisu bili na njenoj teritoriji, što je tom konvencijm zabranjeno, obrazložili su pritom ovi zastupnici u njihovom prijedlogu zaključaka današnje tematske sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je u toku.

Ćemalović: Alarmantna higijensko-epidemiološka situacija u USK-u

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović potvrdila je da je usljed migrantske krize alarmantna higijensko-epidemiološka situacija u Unsko-sanskom kantonu.

"Svakim danom sve više se usložnjava jer je u posljednjih mjesec dana došlo više od 600 migranata. Sada je njih od 5.000 do 6.000, a u dva imigraciona centra 'Bira' u Bihaću i 'Miral' u Velikoj Kladuši ih je oko 3.000. Devedeset posto to su mladići od 15 do 30 godina starosti, a među njima imamo HIV pozitivne, aktivnu tuberkulozu, hepatitis B i C ", kazala je za Fenu Ćemalović, koja danas prisustvuje tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posvećenoj migrantskoj krizi.

Ističe da se u jednoj hali gdje je smješteno 2.000 migranata epidemiološka situacija ne može kontrolisati.

"Imamo 800 slučajeva svraba, a isto toliko i vašljivosti", kaže Ćemalović, dodajući da među migrantima ima i veliki broj ovisnika o narkoticima.

"Doktori hitne medicinske pomoći su 80 posto migrantima na usluzi, a 20 posto građanima", istakla je Ćemalović.

Kako dodaje, imaju dovoljan broj ljekara i žele držati situaciju pod kontrolom, ali je najveći problem finansijski. "U Kantonalnoj bolnici u Bihaću kapacitet je dovoljan i prepun koji je vezan za domicilno stanovništvo. Uz pojavu bilo kojih zaraznih problema Infektivni odjel nije u mogućnosti primiti sve oboljele", rekla je Ćemalović.

Poručila je da su migranti faktički okupirali Bihać, gdje se više ne može vidjeti običan građanin. "Djevojke iz straha ne mogu normalno kretati ulicama jer se boje migranata. Oni su upravo jednoj djevojčici koja im je kao volonter donosila hranu slomili ruku. Zaista se stvašta dešava i zato nam je prijeko potrebna pomoć", kazala je Ćemalović.

Na sjednici se očekuje usvajanje zaključaka, kojim bi Federacija BiH adekvatno odgovorila na trenutne izazove s kojima se suočava Unsko-sanski kanton usljed migrantske krize.

Atrakcija / Fena / Federalna.ba

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31