CZ: Stanje bolje / Izvještaji iz poplavljenih zona Istaknuto

Autor  Maj 14, 2019

Zbog kiše koja od juče pada na području Unsko-sanskog kantona došlo je do povećanja vodostaja rijeka Une i Sane. Kako je potvrđeno je za BHRT-a iz Opštinskog štaba civilne zaštite vodostaj rijeka je u porastu, ali slabijeg intenziteta nego sinoć.

U Sanskom Mostu je proglašeno stanje prirodne nesreće. Agencija za vodno područje rijeke Save, ustupila je 32-je hiljade vreća pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite, koje će se rasporediti na kritičnim tačkama.

BOSANSKA KRUPA

Obilne padavine u Bosanskoj Krupi uzrokovale su naglo povećanje nivoa Une i KRUŠNICE, izlivanje vode u pojedinim dijelovima opštine, kao i nekoliko klizišta. Proglašeno je stanje prirodne nesreće.

ZENIČKO DOBOJSKI KANTON

Prema posljednjim informacijama iz Civilne zaštite, na području Zeničkodobojskog kantona najkritičnija je situacija u dijelovima Оpština Žepče i Maglaj. Obilne padavine uzrokovale su bujične nanose u dijelovima Maglaja, koji gravitiraju rijeci LI-JEŠNICI. U Novom Šeheru poplavljeno je nekoliko stambenih i drugih objekata.

Iz Civilne zaštite uvjeravaju da nema mjesta panici, te da ekipe na terenu prate situaciju i pokušavaju osposobiti presječene putne pravce. U Žepču je naročito ugroženo naselje LUG BRANKOVIĆI, te DONJA PAPRATNICA, gdje je nivo lokalnih potoka izrazito visok.

Problematičan je i podvožnjak na ulazu u Žepče koji je poplavljen, zbog čega je saobraćaj presječen. U Žepču od danas neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama.

Nakon padavina, ipak nije zabilježeno povećanje nivoa rijeka u Maglaju, potvrdio je za BHT 1 načelnik opštine Maglaj Mirsad Mahmutagić.

Rijeka Bosna opala je za 370 centimetara, zabilježeno je oko 5 sati i 30 minuta.

Rijeka Liješnica je takođe smanjila nivo, ali je napravila ogromnu štetu, ima mnogo poplavljenih stambenih kao i privrednih objekata, uništene infrastrukture. Kiša i dalje pada, mjera opreza su i dalje na snazi.

Civilna zaštita kao i sve ostale službe su na terenu i prate situaciju.

Mahmutagić je rekao da se nadaju da današnje padavine neće, poput jučerašnjih i sinoćnjih, prouzrokovati probleme.

GRAČANICA

Obilne padavine stvorile su prve probleme na području Tuzlanskog kantona. Na mukama su mještani Orahovice kod Gračanice, čiji su stambeni objekti poplavljeni.

BANJALUKA

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić proglasio je vanredno stanje na dijelu teritorije Grada, u mjesnim zajednicama oko tokova VRBANJE i nizvodno od ušća Vrbanje u Vrbas.

Vanredno stanje na snazi je u naselju VRBANJA, ADA, ČESMA, LAZAREVO 1, ZALUŽANI, PRIJE-ČANI.

Odluka je preventivna, jer je najavljen nastavak padavina i rast vodotoka. Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić poručila je da je obustavljena nastava u Banjaluci, Tesliću, Novom Gradu, Čelincu, Trnu i Laktašima.

ČELINAC

Situacija u Čelincu je bolja nego sinoć, potvrdio je za BHRT načelnik ove Opštine Momčilo Zeljković.

Vrbanja se povukla u korito i njen nivo je manji za gotovo 2 metra.

Kiša i dalje pada, ali su nivoi rijeka JOŠAVKA i UKRINA opali. Veliki broj kuća je još pod vodom.

Imamo desetine klizišta, presječeni smo između Banjaluke i Čelinca, međutim ekipe su na terenu i imam iformaciju da će to biti riješeno u narednih sat vremena, poručio je Zeljković.

TESLIĆ

U Opštini Teslić, stanje je mnogo bolje nego prethodnog dana potvrdio je za BHT1 načelnik Opštine Milan Miličević.

Voda se povukla u tokove, svi putni pravci su prohodni, kiša je padala cijelu noć, ali mnogo manjim intenzitetom, pa se nadamo da će se tako i nastaviti, rekao je MIličević.

Nanesena je velika materijalna šteta, mnoge kuće su oštećene, takođe još u nekim naseljima nema struje, pa su ekipe na terenu i otklanjaju kvarove.

Veliki broj seoskih mostova je uništen, te se otklanjaju barijere i nasipi. Škole danas ne rade, jer je veliki broj učenika iz područja koja su zahvaćena poplavama.

PRIJEDOR

Od intenzivnih padavina i naglog povećanja nivoa vodostaja rijeka MILOŠEVICE i PUHARSKE u Prijedoru je zaplavljeno 200 stambenih objekata i presječeni su putevi u zoni ovih vodotoka.

Zbog ugroženosti naselja TOPOLIK, VRBICE, DONJI ORLOVCI, RAŠKOVAC, ČEJ-RECI i PUHARSKA, gradski Štab za vanredne situacije proglasio je noćas prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području Prijedora.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31