Izvještaj: Stanje na poplavljenim područjima u BiH Istaknuto

Autor  Maj 15, 2019

Nivo rijeke Sane u Prijedoru je u opadanju, a smanjen je i intenzitet padavina. Мeđutim, situacija je dosta složena u naselju Gomjenice, gdje se izlila rijeka Sana. 

 

Vodostaj Sane i Une iznad kote vanredne odbrane od poplava

 

Pažnja civilne zaštite i subjekata zaštite i spasavanja u Republici Srpskoj usmjerena je na sliv Sane i Une, s obzirom na to da je nivo obje rijeke iznad kote vanredne odbrane od poplave.

Vodostaj Une kod Novog Grada stagnira, prema inforamaciji Republičkog hidrometeorološkog zavoda od 9 časova, a nivo Sane kod Prijedora opada.

Iz Republičke uprave civilne zaštite saopšteno je da je situacija pod kontrolom i da nema vijesti o ugroženim ljudskim životima.

Rijeka Sava je ispod kote redovne odbrane od poplave, sa tendencijom rasta.

 

Opada nivo Bosne, Vrbasa, Vrbanje, Usore, Spreče i Drine.

 

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed je, prema nalogu Vlade RS, boravio u Prijedoru i sagledao hidrološku situaciju u tom gradu, sa akcentom na rijeku Sanu.

U saopštenju se navodi da se dio specijalizovane jedinice sa pumpama velikog kapaciteta nalazi u Gradišci, a drugio dio u Banjaluci.

Mašinski tim sa mehanizacijom upućen je u Novi Grad, a Republička uprava Civilne zaštite je, na zahtjev nadležnih iz Kostajnice, u tu opštinu otpremila pumpe za ispumpavanje vode.

Posredstvom Područnog odjeljenja Civilne zaštite u Banjaluci, u Teslić će biti upućene tri cisterne vode.

Vreće za pijesak su već dopremljene u Kostajnicu, Novi Grad i Kozarsku Dubicu.

U Novom Gradu Una je dostigla 512 centimetara i stagnira, dok vodostaj Sane iznosi 544 centimetara i za dva centimetra je u padu. Od sinoć su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava. Bilo je problema u više domaćinstava u neosiguranom dijelu, а kakvo je trenutno stanje u ovoj opštini pogledajte u javljanju reportera BHRT-a Harisa Domazeta.

 

Vanredne mjere odbrane od poplava u Kozarskoj Dubici

 

Na području opštine Kozarska Dubica od jutros su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava zbog vodostaja rijeke Une od 449 centimetara, a očekuje se da će nivo da poraste još najmanje 10 centimetara, saopšteno je iz opštinske Civilne zaštite.

Una se izlila u nebranjenom području, preko glavne saobraćajnice u Špilji, pa je potpuno obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta Kostajnica-Kozarska Dubica.

Una je u svom gornjem toku počela stagnirati.

Vodostaj rijeke Save na području Kozarske Dubice iznosi 794 centimetra i još je ispod kote redovne odbrane od poplava.

Sa proglašenjem vanrednih mjera odbrane od poplava na području opštine, u toku su pojačane aktivnosti nadležnih službi u vezi praćenja situacije i obezbjeđenja kritičnih mjesta.

 

Ukrina blago opada u Derventi

 

Vodostaj rijeke Ukrine u opštini Derventa jutros je 247 centimetara i u blagom je opadanju, pa se situacija na ovom području smiruje, ali je još zaplavljeno osam objekata, rečeno je u opštinskoj Civilnoj zaštiti.

Vodostaj Ukrine jutros oko 4 časa opao je i za sedam centimetara niži je nego sinoć, kada je bio 254 centimetra, rekao je novinarima saradnik za organizovanje poslova Civilne zaštite u Opštinskoj upravi Dragoljub Kukić.

On je naveo da je zaplavljeno osam objekata uz Ukrinu, od kružne raskrsnice kod motela “Dvor” prema Beglucima.

“Voda je u dvorištima, ali nije ušla u kuće. Nakon današnjeg obilaska terena imaćemo detaljnije informacije”, rekao je Kukić.

Štab za vanrede situacije opštine Derventa juče je proglasio redovne mjere odbrane od poplava.

 

Kotor Varoš: Aktivirano novo klizište

 

U opštini Kotor Varoš u toku noći aktivirano je klizište na lokalnom putu prema Novom Selu i pričinjena je ogromna materijalna šteta, a mještani ovog kraja su alternativnim putevima povezani sa gradskim jezgrom.

Riječ je o putu na koji se skreće sa magistralnog puta Kotor Varoš-Čelinac.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je da je klizište posljedica povlačenja nabujale rijeke Vrbanje u svoje korito, koja je iza sebe ostavila oštećenja na putnoj infrastrukturi.

“Riječ je o putu koji je u potpunosti trebalo da bude asfaltiran ove godine, ali sada se suočavamo sa novim problemom, koji ćemo teško moći sami da riješimo”, poručio je Sakan.

Put za Novo Selo je zatvoren za putnička vozila, a pješaci se pozivaju na oprez.

Klizišta i odrona ima i u mjesnoj zajednici Kruševo Brdo, Bodnjiku, Podbrđu i Rujevici, ali ne ugrožavaju normalno odvijanje saobraćaja.

Na području Tuzlanskog kantona na snazi je vandredno stanje u Opštini Banovići. Detalje donosi reporterka BHRT-a Mirela Bektić u svom javljanju:

 

Bosna i Sava u porastu u Šamcu

 

Na području opštine Šamac nivo Bosne iznosi 954, a Save 596 centimetara i vodostaj obje rijeke je u porastu, izjavio je predstavnik opštinske Civilne zaštite Boro Bogdanović.

On je rekao da je Sava u blagom porastu, te da vodostaj raste četiri centimetra na čas.

“Na području mjesne zajednice Pisari rijeka Bosna je popunila staro korito Starače i zaplavila manji dio poljoprivrednog zemljišta”, istakao je Bogdanović.

On je naveo da je jutros u 8 časova nivo Bosne u Doboju 228 centimetara i da je u opadanju, dok je vodostaj ove rijeke u Modriči 220 centimetara i trenutno stagnira.

Bogdanović kaže da će biti nastavljene aktivnosti u skladu sa planom redovne odbrane od poplava.

 

Vodostaj Une u blagom porastu u Kostajnici

 

Vodostaj rijeke Une u Kostajnici iznosi 464 centimetra i za jedan centimetar je viši nego prethodnog časa, izjavio je portparol opštine Kostajnica.

On je rekao da Una već neko vrijeme raste slabijim intenzitetom, te da je u protekla 24 časa vodostaj ove rijeke u Kostajnici porastao pola metra.

“U protekla 24 časa palo je osam litara kiše po metru kvadratnom, a u posljednja tri dana na području opštine Kostajnica palo je 90 litara kiše”, naveo je Pašić.

U opštini Kostajnica još su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava koje su proglašene juče u 6 časova.

 

Semberija: Znatan rast vodostaja Save i Drine

 

Vodostaj Save i Drine znatno je porastao u Semberiji, gdje je u protekla 24 časa palo 16,7 litara kiše po metru kvadratnom, saopšteno je iz Gradske uprave Bijeljine.

Vodostaj Save jutros u 6 časova na vodomjernoj stanici Jamena iznosio je 863 centimetra i u protekla 24 časa porastao je za 1,54 metra.

Na vodomjernoj stanici Rača u 7 časova visina vodostaja iznosila je 469 centimetra i ima rast od 1,12 metara u protekla 24 časa, a redovna odbrana od poplava u Semberiji uvodi se kada vodostaj Save u Rači 650 centimetara. Detalje pogledajte u javljanju reporterke BHRT-a Ivane Trbić.

 

Vodostaj Drine je u 6 časova na vodomjernoj stanici Radalj iznosio 245 centimetra i porastao je 53 centimetra u protekla 24 časa.

Redovna odbrana od poplava rijeke Drine na području Semberije uvodi se kada vodostaj na vodomjernoj stanici Radalj dostigne kotu od 450 centimetara.

Protok Drine na Hidroelektrani “Zvornik” jutros je iznosio je 752 metra kubna u sekundi, a procjenjuje se da opasnost od izlivanja u priobalju prijeti pri dvostruko većem protoku.

Padavine su dodatno uticale i na porast vodostaja manjih rijeka na području grada, ali je tokom noći došlo do slabljenja, a jutros i prestanka kišnih padavina i postepenog opadanja vodostaja manjih rijeka.

U gradskoj službi Civilne zaštite navode da nema opasnosti od ugrožavanja stambenih objekata.

Služba Civilne zaštite nastavlja sa intenzivnim praćenjem stanja, a sve nadležne javne službe i privredna društva i dalje su u punoj pripravnosti, s obzirom na znatan porast vodostaja Save i Drine.

 

Nivo rijeke Drine je u Višegradu u normalnim granicama, a vodostaj rijeke Rzav porastao je za 15 cm. U opštinskoj Civilnoj zaštiti kažu da nema razloga za opasnost i brigu, ali pozivaju stanovništvo uz Rzav da budu u pripravnosti. Detalje donosi reporterka BHRT-a Jovana Borovčanin Đurević.

Atrakcija / BHRT

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31