Jukić ljuta na Ambasadu SAD-a u BiH Istaknuto

Autor  Maj 15, 2019

Kritikovala Ambasadu zbog sastanka od prije pet dana na koji su pozvali Nezirovića, Perića i Ljubića, a nisu nju i Tegeltiju

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Ružica Jukić danas je na sjednici, a i kasnije novinarima izjavila da osuđuje potez Ambasade SAD-a u BiH zbog sastanka koji su prije šest dana održali sa sudijama Goranom Nezirovićem i Brankom Perićem, te glavnim tužiocem Tužilaštva TK Tomislavom Ljubićem, piše Oslobodjenje.

Problem je što na taj sastanak nisu bili pozvani predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, te ona i Jadranka Lokmić-Misirača kao potpredsjednice.

- Neshvatljivo je da bilo koja ambasada poziva nekoga ko je član VSTV-a da razgovara o Zakonu o VSTV-u. S obzirom na to da i mi sami imamo prijedlog Zakona o VSTV-u, a Nezirović je član Vijeća, smatram da nam je makar trebao referirati o čemu su razgovarali i šta su oni tražili, rekla je Jukić novinarima, naglasivši da ovdje nije bitno da li je neko uložio u pravosuđe ili nije, te da nijedna ambasada nema pravo miješati se u izbor nosilaca pravosudnih funkcija niti nametati svoja mišljenja.

Novinare je obavijestila da je za sastanak u američkoj ambasadi saznala iz medija, te da Nezirović nije želio ostalim članovima Vijeća reći o čemu su konkretno razgovarali na tom sastanku.

- Ambasada treba odgovoriti zašto su na taj sastanak samo njih trojica pozvani. Ako su dobronamjerni trebaju doći u Vijeće i razgovarati sa svima nama jer smo mi kolektivno tijelo. Ja znam da to nije odluka američkog ambasadora Nelsona, jer on je tek došao u našu zemlju i još nije najbolje upućen u sve što se dešava, to rade službenici Ambasade, smatra Jukić.

Inače, Nezirović i Perić su najžešći kritičari pravosuđa, dok je tužilaštvo kojim rukovodi Ljubić pohvaljeno kao jedno od dva najbolja u izvještaju OSCE-a.

Iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a su nam odgovorili:

"Naša poruka na Twitteru govori sama za sebe. Američki ambasador Eric Nelson, Brock Bierman, pomoćnik USAID administratora za Evropu i Evroaziju, susreli su se s predstavnicima pravosudnih institucija u BiH. Razgovarali su o potrebi izmjene Zakona o VSTV-u kako bi se omogućilo transparentno imenovanje sudija i tužilaca radi jačanja vladavine prava u BiH."

Atrakcija