Građani jasno izrazili zabrinutost zbog ekonomije, nezaposlenosti i odsustva pravde

Autor  Feb 16, 2014

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen rekao je Srni da EU vjeruje da do promjene ustavnog poretka u BiH može doći samo dogovorom svih i u skladu sa već utvrđenom demokratskom procedurom.

 

Na pitanje Srne kako ocjenjuje proteste u BiH - kao socijalni bunt ili kao politički zamaskiranu kampanju, Sorensen je rekao da su građani protekle sedmice sasvim jasno izrazili zabrinutost u pogledu ekonomije, nezaposlenosti i odsustva pravde, te da lideri i političari u BiH moraju da rješavaju ta pitanja, javlja Srna.

"Mnoga od ovih pitanja se, također, nalaze u okviru programa evropskih integracija. Vjerujem da se okretanjem ka reformama, koje su neophodne da bi se BiH približila EU, problemi mogu riješiti i da možemo da se usmjerimo na ono što ujedinjuje ljude, a ne na ono što ih razdvaja", mišljenja je Sorensen.

On smatra da je suštinski bitno da svi pažljivo saslušaju izražene bojazni demonstranata i u otvorenom dijalogu rade na rješavanju problema.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da je do demonstracija došlo samo na bošnjačkim područjima Federacije BiH, a ne i u Republici Srpskoj i kantonima sa hrvatskom većinom, Sorensen tvrdi da su demonstracije bile "gotovo u cijeloj zemlji", uključujući i one o kojima, kako kaže, mediji nisu opširno izvještavali, tako da se on ne slaže sa "pretpostavkom iznesenom u pitanju.

Sorensen je ocijenio da građani u cijeloj BiH dijele iste probleme u pogledu korupcije, visoke stope nezaposlenosti i nepostojanja ekonomskih mogućnosti i žele da se BiH kreće brže u procesu evropskih integracija.

"Moje kolege i ja strogo se protivimo svim pokušajima da se skorašnji događaji iskoriste za podizanje nacionalnih tenzija, između ostalog, i preko medija", kaže šef delegacije EU u BiH.

Govoreći o zahtjevu nekih demonstranata da se ide na ukidanje kantona, pa čak i entiteta, Sorensen tvrdi da je uobičajeno da se tokom ovakvih događaja čuju i zahtjevi koji su više političke prirode.

Trenutno je, ocjenjuje on, bitno da se pažljivo saslušaju svi stavovi i zahtjevi i da postoji pravi dijalog između građana i vlasti.

On je rekao da je EU uvijek bila i ostaje spremna da pruži svoju pomoć i doprinos BiH, te podsjetio da se to već čini, naprimjer, u sektoru pravosuđa kroz strukturalni dijalog.

"Ministri inostranih poslova EU obnovili su interesovanje za BiH nakon sastanka održanog u ponedjeljak, 10. februara, što je i pozdravljeno. Obraćajući se Evropskom parlamentu, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton rekla je da treba da vidimo kako da učinimo više i očekujem da će se razgovori o tome voditi u predstojećim sedmicama. Ali, to ne znači da BiH treba da uradi manje", rekao je Sorensen.

On ističe da ne treba sumnjati u to da EU vodi računa o BiH i da želi da njeni građani uživaju u prednostima koje donosi put ka EU, a zatim i samo članstvo.

Atrakcija