×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 45

Zašto šute studenti u BiH: Ucijenjeni studenti kupuju udžbenike profesora, zašto ne slijediti primjer riječkog sveučilišta?!

Autor  Avg 07, 2014

Studenti u BiH su valjda "najtiša" grupacija u BiH. Vrlo rijetko čujete njihov glas kad je riječ o brojnim idiotlucima, korupciji i nepravilnostima u radu univerziteta i fakulteta.

 

S druge strane, profesori fakulteta postali su preidealizirana kasta, koja finansijski izuzetno uspješno profitira na kombinaciji rada i na privatnim i na državnim fakultetima / univerzitetima.

Rezultat? Poražavajući. Svi su manje-više svjesni da većina privatnih fakulteta „proizvodi“ diplome na pokretnoj traci i stvaraju enormni višak nepotrebnog i uz to, vrlo nekvalitetnog kadra. Ali nije baš puno bolje ni na tkz. državnim fakultetima.

Inicijativa riječkog univerziteta zato bi trebala biti primjer bh fakultetima kakve korake poduzimati.  Naime, riječki univerzitet je odlučio stati  na kraj profesorskim ucjenama u vezi s kupovinom njihovih autorskih udžbenika.

» Uvjetovanje izlaska na ispit ili druge provjere znanja kupovinom literature i ostalih nastavnih pomagala ubuduće će se na riječkim fakultetima kategorizirati kao teško stegovno djelo, a posljedica takvog ponašanja zaposlenika Sveučilišta u Rijeci bit će novčana kazna, umanjenja plaće ili pak otkaz ugovora o radu. Propisi su to koje će svim zaposlenicima riječkog Sveučilišta nametnuti Pravilnik o stegovnoj odgovornosti kojim se reguliraju kazne za blaža i teža neprimjerena ponašanja zaposlenika. Riječ je o dokumentu koji se prvi put uvodi u povijesti riječkog Sveučilišta, a rektor prof. dr. Pero Lučin kaže da se prvenstveno radi o preventivnom mehanizmu te da ne vjeruje da će se Pravilnik često primjenjivati.“

Bh studenti čine 60 % korisnika društvenih mreža u BiH- Društvene mreže efikasan su alat za postizanje različitih ciljeva, ali studenti očito ili ne znaju ili ne žele koristiti te moćne alate. A samo medijski pritisak putem društvenih mreže bio bi sasvim dovoljan da pomognu sami sebi.

Atrakcija