Tegeltija: Pod istragom ratna prošlost sudija i tužilaca

Autor  Nov 13, 2017

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da je Kancelarija disciplinskog tužioca počela istragu o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca i da od tempa prikupljanja podataka u nadležnim tužilaštvima zavisi koliko će ta procedura trajati, javlja Srna.

 

Tegeltija je naveo da su zaključci koje je donio VSTS, posebno prva četiri koja se odnose na prikljupljanje informacija, jasni.

"U ovoj fazi, na osnovu ta četiri zaključka, pokušava se doći do pravih informacija nadležnih institucija o tome da li postoje krivični predmeti protiv određenih sudija i tužilaca za krivična djela ratnih zločina", ističe Tegeltija.

On je naglasio da u ovoj fazi provjere ratne prošlosti sudija i tužilaca ne može govoriti konkretnije, dok se ne prikupe podaci iz svih tužilaštava u BiH.

Tegeltija kaže da je prvi zaključak već izvršen.

"To je informacija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske, koja je dostavljena Kancelariji disciplinskog tužioca. Iz Kancelarije su poslali odgovor Republičkom centru da su zaprimili informaciju i sada rade u okviru svojih nadležnosti", rekao je Tegeltija.

On je naveo da nije riječ o krivici sudija i tužilaca, već o utvrđivanju ponašanja koja su nespojiva za dužnost sudija i tužilaca.

Tegeltija smatra da nema osnova za tvrdnju sudije Suda BiH Branka Perića da 20 godina nakon rata nije moguće stvoriti pravni osnov za preispitivanje nečije prošlosti radi kažnjavanja.

"I poslije Drugog svjetskog rata ljudi su nakon 40 godina bili optuživani za ratne zločine", napominje Tegeltija i dodaje da je "sulud stav" da je nakon više od 20 godina nešto nemoguće istražiti i utvrditi, javlja Srna.