Članak je filtriran: Četvrtak, 10 Oktobar 2019
Četvrtak, 10 Oktobar 2019 16:41

Ambasade pozdravile socio-ekonomske reforme

Ambasada USA, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva pozdravile su usvajanje novog paketa socioekonomskih reformi koje su donijele entitetske vlade na današnjim uporednim sjednicama.

Objavljeno u BiH

Turski predsjednik Tayyip Erdogan zaprijetio je Evropi da će poslati 3,6 miliona sirijskih izbjeglica, ako njegov napad na Kurde u Siriji proglase invazijom.

Objavljeno u Politika
Četvrtak, 10 Oktobar 2019 13:23

Hurtić na čelu Radne grupe

Vlada Federacije BiH danas je imenovala radnu grupu za utvrđivanje prijedloga kolektivnog ugovora za zaposlene u organima državne službe, sudske vlasti, javnih ustanova i drugih budžetskih korisnika. Njen zadatak je da, u roku od 40 dana, zajedno s predstavncima vlada zainteresiranih kantona u FBiH, obavi pregovore sa ovlaštenim predstavnicima Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Objavljeno u Radnički MS
Četvrtak, 10 Oktobar 2019 13:20

FBiH se zadužuje 50 miliona KM

Vlada FBiH donijela je odluku o zaduženju Federacije BiH putem emisije trezorskih zapisa s ciljem prikupljanja sredstava za finansiranje izdataka utvrdenih Budžetom FBiH za 2019. godinu, u nominalnom iznosu do 50.000.000 KM, s rokom dospijeća od 364 dana, saopćeno je iz Vlade.

Objavljeno u BiH

Danas se u Sarajevu održava prezentacija Radne verzije okvirnog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva u FBiH, a bit će prezentovano i finansijsko stanje u zdravstvu za FBiH i kantone. U prezentaciji učestvuju predstavnici Vlade KS, Vlade FBiH, te predstavnici Sindikata KCUS-a i Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH.

Objavljeno u Radnički MS

Dužnost je države da spriječi ovakve i slične slučajeve u budućnosti, stoga je ministar pravde BiH Josip Grubeša, potaknut nasilnom smrću Lane Bijedić formirao radnu skupinu u čijoj je nadležnosti izmjena Kaznenog zakona u cilju pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena kaznena djela usmjerena protiv djece, žena i starih, saopćeno je iz Ministarstva Pravde Bosne i Hercegovine.

Objavljeno u BiH

Savezu samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine prethodnih sedmica su se obraćali radnici koji su se žalili zbog iznosa troškova koje imaju kod rješavanja nekih pravnih poslova, prije svega potpisivanja i ovjeravanja ugovora od strane notara, saopćeno je danas iz SSS BiH.

Objavljeno u Radnički MS

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, dala saglasnost na Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019.- 2022. godina i za potpisivanje ovog dokumenta ovlastila premijera FBiH Fadila Novalića, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Objavljeno u BiH
Četvrtak, 10 Oktobar 2019 10:30

U američkom stavu bez šansi za dijalog

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Rusija za sada u američkom stavu o Kosovu ne vidi promjene koje bi davale bolju šansu za dijalog Beograda i Prištine.

Objavljeno u Politika

Sastanak posvećen ekonomskom povezivanju Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije održan je na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, javila je Beta.

Objavljeno u Politika