Članak je filtriran: Utorak, 12 Mart 2019
Utorak, 12 Mart 2019 23:58

RS: Usvojen Zakon o igrama na sreću

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras po hitnom postupku Zakon o igrama na sreću čiji je cilj unapređenje sistema igara na sreću, te posebno unapređenje nadzora u ovoj oblasti i razvijanje obima poslovanja u igrama na sreću, a samim tim i povećanje budžetskih prihoda u ovoj godini za 30 miliona KM.

Objavljeno u BiH

Evropski komesar za proširenje i politiku dobrosusjedstva Johanes Han oglasio se na Twitteru povodom odluke Predstavničkog doma Parlamenta Federacije kojom je data saglasnost da FBiH bude garant kredita za Blok 7 TE Tuzla.

Han je napisao da je iznenađen odlukom da se da saglasnost za kredit kod kineske izvozno-uvozne banke.

"To poteže ozbiljno pitanje o posvećenosti BiH međunarodnim sporazumima i evropskim pravilima u okviru Sporazuma o Energetskoj zajednici, ali takođe o izboru energetske tehnologije i analizama omjera cijene i koristi na odgovoran i transparentan način", napisao je Han i dodao:

"Siguran sam da su poslanici imali dobre razloge za svoju odluku i da će je moći objasniti svojim građanima. Pitanja kao što su procjena uticaja na okolinu, državnu pomoć i procedure javnih nabavki će sigurno biti pažljivo posmatrane tokom procesa davanja mišljenja", dodao je Han.

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova da Federacija BiH bude garant javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine za projekat izgradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Ovu odluku drugačije gledaju u Evropskoj energetskoj zajednici, koji smatraju da je BiH prekršila propise EU o subvencijama.

Atrakcija / N1

Objavljeno u BiH

Ukoliko nisu utvrđeni elementi kaznenog djela, kao što je slučaj s prometnom nesrećom u kojoj je sudjelovala ministrica Žalac, dostavlja se Izvješće, navodi MUP Hrvatske.

Objavljeno u Politika

Ina Maloprodajni servisi (INA MS) će od travnja povećati mjesečna primanja za oko dvije i pol tisuće radnika na maloprodajnim mjestima i do 25 posto, objavila je Ina u utorak.

Objavljeno u Radnički MS

Banke u Republici Srpskoj su od građana prošle godine uzele nevjerovatnih 136,5 miliona KM za naknade i provizije, što je za 10 miliona KM više nego godinu prije.

Objavljeno u BiH

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa novoimenovanim ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Ericom Nelsonom i njegovim saradnicima. Tokom razgovora, predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto, te njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović upoznali su gosta sa aktuelnim političkim trenutkom Bosne i Hercegovine i procesom uspostave vlasti.

Objavljeno u BiH

 Djonlagić je za Radiosarajevo.ba rekao da će politička stranka čiji je član slijediti odluku Socijaldemokratske partije o tome da li će biti dio vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Objavljeno u Politika

Pojedini članovi SDP-a vrše nelegalnu anketu o ulasku u vlast na nivou TK! Protiv njih ćemo pokrenuti postupak isključenja! Nestatutarna anketa se vrši u svrhu pritiska na Glavni odbor SDP BiH, koji će u subotu odlučivati o zahtjevu Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzla o ulasku u vlast na nivou Tuzlanskog kantona sa Strankom demokratske akcije

Objavljeno u Politika

Prosječna neto zarada u Srbiji prošle godine iznosila je 49.650 dinara (420 evra), što je za 25 evra više nego 2017. godine, a lider po platama bili su zaposleni u vazdušnom saobraćaju, dok su najniže plate u djelatnostima pripremanja i posluživanja hrane i pića, objavio je Radnički media servis za Zapadni Balkan.

Objavljeno u Radnički MS

Njemačka se pridružila pritiscima SAD i EU na Prištinu da ukine sto odsto uvećane sankcije nametnute na prizvode iz Srbije i BiH, piše danas prištinska Koha, nakon razgovora dvojice ključnih savjetnika njemačke kancelarke Angele Merkel sa kosovskim političkim i institucionalnim predstavnicima, prenosi Tanjug.

Objavljeno u Politika