Članak je filtriran: Utorak, 16 April 2019

Oko sat vremena prije nego što je vatrena stihija uzela maha i uništila veliki dio pariske Katedrale Notr Dam na platou ispred zdanja Bruk Vindzor je uslikala muškarca kako se igra sa djevojčicom, željela je da mu priđe i ponudi fotografiju, ali se predomislila i sada ne može da prestane da razmišlja o njima, prenosi Blic.

Objavljeno u Magazin

Ambiciozni projekti obećavaju spas i konačno rješenje za ugroženi grad, ali stručnjaci su skeptični.

Jedan zid dijeli čuva jedan grad i njegovih desetak miliona stanovnika. Utvrda koja život znači čuva Jakartu, glavni grad Indonezije od nekoliko metara dubokih voda Jakartanskog zaljeva. Naime, indonezijski glavni dobrim dijelom sada se nalazi ispod površine mora.

Međutim, čak ni zid više nije potpuno siguran. Na nekim mjestima je puknuo, ponegdje mutna i zagađena voda već prelazi preko zida, prenosi Oslobođenje.

Sukaesih živi uz sami taj zid. Ona je već šezdesetogodišnja prodavačica i kaže da sa strahom živi svakog dana. "Voda curi kroz zid cijelo vrijeme, a za vrijeme plime zna čak i preko zida krenuti", ispričala je Sukaesih za britanski Guardian.

Zid ima jedan velik problem. Svake godine i on tone i već je jednom nadograđen.

Četiri metra ispod mora

Venecija, dragulj Italije i grad izgrađen na otocima tone svake godine oko 2 milimetra. Jakarta ih je davnih dana prestigla, a posebno je ugrožen sjeverni pojas uz samu obalu gdje živi oko 4 miliona ljudi. Taj dio Jakarte nalazi se oko 4 metra ispod razine mora, a čak i zid koji bi ih trebao čuvati, tone oko 25 centimetara svake godine.

"Ovdje živim od 1981. godine, ali ne znam koliko dugo mogu ostati. Svake godine je razina mora sve viša", kaže Sukaesih.

Jakarta tone zbog siromaštva i to u poprilično doslovnom smislu. Grad ne može dopremiti dovoljno vode iz okolnih rezervoara pitke vode i građani su prisiljeni oslanjati se na duboke bunare i crpnju vode ispod vlastitih nogu. Zbog toga podzemni rezervoari se urušavaju i time doslovno snižavaju tlo.

Objavljeno u Atrakcije

Vjerujem da ovakav stav Dodika dolazi iz jedne činjenice a to je da Republika Srpska ima jaku autonomiju unutar BiH, kazao je Crnadak.

Objavljeno u Politika

Nepovredivost granica BiH ostaje temeljni princip za članstvo, ističu iz Delegacije EU u BiH i od lidera traže - reforme.

Objavljeno u Politika

Miličević je dao izjavu dobojskom tužilaštvu o krađi glasova na referendumu u Tesliću, dok se još čekaju konkretni potezi po prijavama SIPA za opće izbore.

Objavljeno u Politika

Predsjednik Francuske Emanuel Makron uvjeren je da će Notr Dam u roku od pet godina biti ponovo izgrađen.

Objavljeno u Magazin
Utorak, 16 April 2019 21:28

Tači: Vučić je težak pregovarač

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je veoma težak pregovarač, izjavio je predsjednik Kosova Hašim Tači u intervjuu za britanski Indipendent u kojem je potvrdio značaj Velike Britanije za Prištinu rekavši da je će uvijek ostati partner jer je "doprinijela nezavisnosti Kosova".

Objavljeno u Politika

Turska očekuje zaštitu od američkog predsjednika Donalda Trampa u slučaju da Kongres donese odluku da kazni Ankaru zbog planirane kupovine ruskog protivraketnog sistema, saopšteno je danas iz kancelarije turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana.

Objavljeno u Svijet

Više je osoba uhapšeno u akciji PNUSKOK-a tokom današnjeg dana.

Objavljeno u Politika

Prema riječima Lorana Pradea, direktora kulturnog nasleđa Notr Dama, samo oltar iz 1989. godine oštećen je kada se u sinoćnjem požaru urušio krov ove svetinje.

Objavljeno u Magazin