Članak je filtriran: Četvrtak, 11 Juli 2019
Četvrtak, 11 Juli 2019 22:39

Aluminij "potopio" luku Ploče

Slom mostarskog industrijskog diva Aluminija ima sve više implikacija, kako na gospodarstvo u susjednoj Bosni i Hercegovini tako i u Hrvatskoj, piše Poslovni dnevnik. Naime, jučer su se oglasili i iz luke u Pločama da će se gašenje proizvodnje u Aluminiju značajno odraziti na njezino poslovanje, s obzirom na to da je 50 posto njihovih prošlogodišnjih prihoda bilo vezano uz Aluminij.

Objavljeno u Radnički MS

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore održan je sastanak predstavnika Ministarstva financija na čelu s ministrom Zdravkom Marićem i čelnika deset najjačih domaćih tvrtki iz različitih sektora, a glavna tema razgovora bio je četvrti val porezne reforme.

Objavljeno u Radnički MS

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka sa predstavnicima Uprave i malih dioničara mostarskog Aluminija, otišao je bez izjava za medije, piše Bljesak.info

Objavljeno u Radnički MS

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je kako je eskalacija problema u slučaju Aluminija rezultat dugogodišnjeg zanemarivanja očitih problema u poslovanju te strateški važne tvrtke.

Objavljeno u Politika
Četvrtak, 11 Juli 2019 16:47

Sastanak sa Čovićem: Stečaj nije opcija

Na sastanku Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića u četvrtak u Mostaru zaključeno je kako stečaj nije opcija.

Objavljeno u Radnički MS

Britanski base jumper na svom YouTube kanalu objavio je novi video na kojem skače s ''jedne evropske katedrale''.

Objavljeno u Atrakcije

Danas obilježavamo 24. godišnjicu genocida u Srebrenici. Američki narod se pridružuje u solidarnosti s građanima Bosne i Hercegovine u sjećanju na više od 8.000 nevinih žrtava, poručio je državni sekretar Sjedinjenih Država Mike Pompeo.

Objavljeno u Politika

Njemačka kancelarka Angela Merkel i gostujuća danska premijerka Mette Frederiksen sjedile su u četvrtak tokom intoniranja nacionalnih himni njihovih zemalja na ceremoniji u Berlinu, dan nakon posljednjeg od tri incidenta tokom kojih je Merkel vidno drhtrala na sličnim događajima.

Objavljeno u Atrakcije

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari klanjana je dženaza i obavljen ukop za 33 žrtve genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

Objavljeno u BiH
Četvrtak, 11 Juli 2019 12:10

Radnici izviždali Čovića i direktore

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović vratio se u stranačku središnjicu oko 13:45 sati, gdje su ga okupljeni radnici Aluminija dočekali pogrdnim povicima. Očekuje se da će Čović u sjedištu stranke primiti predstavnike Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija, javlja Fena.

Prije njega pred HDZ BiH došao je i direktor Aluminija Dražen Pandža, koji se pokušao obratiti okupljenim radnicima, ali su ga oni u tome spriječili.

Radnici su zamjerili direktoru što nije ispoštovao dogovor po kojem je sastanak s predsjednikom HDZ-a BiH trebao biti održan u podne u zgradi te stranke u središtu grada, a ne u zgradi Uprave Aluminija, smatrajući da ih je na taj način izdao.

Pandža je stao pred okupljene radnike, zaplakao, a potom se sklonio u stranu. Medijima se nije htio obratiti.

Ispred zgrade HDZ-a BiH raspoređeni su pripadnici specijalne policije i zaštitari.

Nedaleko od ulaza u zgradu vijori se zastava Aluminija ispod koje su radnici zapalili svijeće, javlja Fena.

 

Bljesak.info o dolasku Čovića u centralu HDZ BiH: ''Šta nam rade naši? Gdje je Čović? Sram ga bilo, ostavio je na cjedilu hrvatski narod"

 

Čović stigao u središnjicu, dočekan povicima i zviždanjem Kod radnika je izazvalo bijes to što Čović nije održao sastanak sa sindikalistima Aluminija u podne kako je najavljeno nego je otišao u tvornicu održati sastanak s upravom poduzeća.

I direktori Aluminija su dočekani zvižducima i povicima 'Izdaja' nakon što su pred središnjicu stigli poslije sastanka s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, čiji se dolazak očekuje pred zgradu. ''Nemoj plakat, budi sa svojim narodom'', poručili su direktoru uprave Draženu Pandža radnici okupljeni ispred središnjice, piše Bljesak.info

''Gdje je Dragan, pa za njega smo glasali? Gdje je Bešlić? Sram ih bilo'', neki su od poruka pred središnjicom stranke u kojoj se trebao održati sastanak s predstavnicima Aluminija, a koji je, očito, čelnik HDZ-a izbjegao.

Među radnicima su i građani koji su pozvani da im pruže podršku. ''U pedesetoj godini moram razmišljati kako ću u Njemačku'', rekao je jedan od radnika novinarima.

Pogledajte video na ovom LINKU

Djelatnik Aluminija, koji je s malim djetetom došao pred zgradu, rekao je kako je ovo što je urađeno katastrofa za sve.
''Idem u Njemačku. Ne zanima me koja je stranka i koja partija. Ja znam da neću imat kruha'', rekao je radnik koji 15 godina radi u Aluminiju.

''Šta nam rade naši? Gdje je Čović? Sram ga bilo, ostavio je na cjedilu hrvatski narod. Svi su krivi. Ovo je sramota šta nam rade'', rekao je djelatnik koji je 39 godina radio u mostarskoj tvornici.

''Nemojte misliti samo da Hercegovina živi od ovoga. Aluminijski je i Bosna i Hrvatska. Ja još ne mogu doći sebi'', rekao je građanin rekavši kako je kao ratni vojni invalid na rubu.

Podsjećamo, sastanak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i čelnih ljudi Aluminija završen je nešto prije 13 sati u Upravnoj zgradi mostarskog poduzeća. Sudionici sastanka nisu davali izjave za medije. Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su prije dva dana, četiri minuta iza ponoći, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže, piše Bljesak.info.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. lipnjem 2019. godine iznosi 293 milijuna maraka. Očekuje se da će u poduzeću koje zapošljava oko 900 radnika ovih dana biti pokrenut stečajni postupak.

Radnički media servis 
Atrakcija

Objavljeno u Radnički MS