Članak je filtriran: Petak, 12 Juli 2019
Petak, 12 Juli 2019 23:13

Uz aluminij, najviše izvozili novac

Postrojenja su ugašena, novac izvučen, 900 radnika bez posla - Ukupan dug Aluminija Mostar iznosi oko pola milijarde maraka. Svi pokušaji pronalaska nekog strateškog partnera za tu kompaniju - nisu uspjeli. Nije uspio ni pokušaj oživljavanja ovog nekadašnjeg giganta, a konačan kraj za Aluminij bilo je gašenje postrojenja isključivanjem s naponske mreže. Za zaposlenike neizvjesna budućnost, a za političare novi teren za prebacivanje odgovornosti. Vladi je savjest čista - kažu, učinili su sve što je bilo u njihovoj moći, objavila je FTV.

Objavljeno u Radnički MS
Petak, 12 Juli 2019 23:05

Bira se novi direktor SIPA-e

Perici Staniću, direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), mandat ističe početkom novembra, ali se već kreće u proceduru oko imenovanja novog direktora.

Objavljeno u BiH

Najčitaniji njemački list, "Bild", optužio je danas vladajuću Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) kancelarke Angele Merkel za "cenzuru" povodom neobjašnjivih drhtavica koje od prije mjesec dana povremeno ima kancelarka.

Objavljeno u Atrakcije

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj podržao je inicijativu bošnjačke koalicije "Vakat" na Kosovu da se u Prištini otvori kancelarija za saradnju i vezu Kosova i BiH, javlja Beta.

Objavljeno u Politika

Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro izjavio je danas da nominacija njegovog sina Eduarda za ambasadora u SAD ne predstavlja nepotizam.

Objavljeno u Atrakcije
Petak, 12 Juli 2019 22:48

USA i NATO prijete Turskoj zbog S-400

Rusija je Turskoj isporučila prve dijelovi protuzračnog sustava S-400. Iako je Washington zaprijetio sankcijama i najavio da će izbaciti Tursku iz programa zrakoplova pete generacije F-35, a NATO upozoravao na moguće posljedice, Turska nije odustala od kupnje naprednog ruskog naoružanja, prenosi HRT.

Objavljeno u Politika
Petak, 12 Juli 2019 21:17

USA: Nema rata sa Iranom

Predstavnički dom SAD glasao je u petak kako bi spriječio predsjednika Donalda Trumpa da pokrene rat sa Iranom, osim u slučajevima samoodbrane, javljaju mediji.

Objavljeno u Magazin

Кako je za BHRT kazao novinar Avdo Avdić, “Aluminij” bi, po svakoj logici, trebalo da ide u stečaj, ali kroz taj stečajni postupak mogle bi ući i firme koje su naslonjene na Zagreb i prorurske kompanije koje djeluju u BiH, kako bi preuzele određeni dio kapitala kroz stečajnu masu. Avdić, kaže i da bi, ukoliko bi “Aluminij” nastavio da posluje pod ovakvim uslovima kakvi su sada, moglo doći do propasti Elektroprivrede HZ HB.

Objavljeno u Radnički MS

Vlada Republike Hrvatske oglasila se u petak popodne saopštenjem u kojem se navodi kako ta vlada "izražava zabrinutost i žaljenje" što je došlo do prestanka rada mostarskog "Aluminija" "jednog od strateških privrednih subjekata za hrvatski narod u Federaciji BiH, ali i za privredni razvoj cijele Bosne i Hercegovine".

Objavljeno u Radnički MS
Petak, 12 Juli 2019 20:39

Dodiku u ucjenama pomaže Čović

Milorad Dodik drži u blokadi finansiranje državnih institucija. U parlamentarnu proceduru još nije uputio Nacrt zakona o budžetu koji u ladici stoji još od prošle godine. Čeka formiranje Vijeća ministara BiH, a u ucjenama mu pomaže strateški partner Dragan Čović, čiji je kadar zadužen za finansije u Vijeću ministara BiH. Privremeno finansiranje za drugi kvartal je isteklo već prošli mjesec, te je upitno finansiranje trećeg, a samim time i isplate plaća za ovaj mjesec, kao i obaveza BiH prema vanjskom dugu, objavila je federalna.ba

Objavljeno u Politika