Članak je filtriran: Četvrtak, 05 Septembar 2019

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Hrvatske najavilo je uvođenje nacionalne mirovine. Pravo na nju ostvarili bi oni koji nikada nisu bili zaposleni ili su radili manje od 15 godina. U tijeku je formiranje velike radne skupine, a prve isplate nacionalnih mirovina očekuju se za dvije godine, objavio je HRT.

Objavljeno u Radnički MS

Početkom rujna na snagu su stupile izmjene Pravilnika o porezu na dohodak koje poslodavcima omogućuju da radnicima neoporezivo isplate određene beneficije poput troškova vrtića ili prehrane. S obzirom na manjak radne snage u gotovo svim sektorima i pritisak na rast plaća, mnogi će poslodavci vjerojatno iskoristiti ove mogućnosti, piše Index.hr

Objavljeno u Radnički MS
Četvrtak, 05 Septembar 2019 22:18

Masovno mentalno obolijevanje radnika

Sve više radnika traži stručnu pomoć zbog stresa i depresije - Nacionalna koordinatorkaa za mentalno zdravlje u Republici Srpskoj Biljana Lakić istakla je da su u porastu oboljenja izazvana stresom, anksiozni i depresivni poremaćaji.
Među njima su i epidemije paničnih napada, a kako je navela, česti su i opsesivno-kompulzivni poremećaji, generalizirani anksiozni poremećaj, socijalne fobije, često praćeni depresijama, zbog kojih se ljekarima javlja dosta ljudi iz firmi.

Objavljeno u Radnički MS
Četvrtak, 05 Septembar 2019 21:49

BHRT "sudario" dva sindikata u KS

Zdravstveni radnici Kantona Sarajevo štrajkuju četvrti dan. Njihovi zahtjevi su povećanje najniže satnice i novi kolektivni ugovor. Još jedan od problema zdravstvenih radnika u ovom kantonu jeste i neslaganje između Sindikata radnika u zdravstvu i Sindikata doktora medicine i stomatologije, objavila je BHT.

Objavljeno u Radnički MS
Četvrtak, 05 Septembar 2019 18:08

SNSD i HDZ izglasali Denisa Zvizdića

Damir Arnaut, SBB-ov poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine govorio je o političkoj situaciji u BiH ali i o šteti koju nanosi nerad državnog parlamenta, objavila je N1.

Objavljeno u Politika

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine uputilo je diplomatsku protestnu notu Bosni i Hercegovini u vezi sa kontraverznim izjavama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika ruskim medijima o aneksiji Krima, prenijeli su danas ukrajinski mediji.

Objavljeno u Politika

Sberbanka BH oglasila se saopćenjem nakon što je SIPA u akciji kodnog naziva „Bankar“ uhapsila tri bivša uposlenika ove banke.

Objavljeno u BiH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom o svojoj poseti Budimpešti i sastancima u prethodna dva dana, prenosi Tanjug.

Objavljeno u Politika
Četvrtak, 05 Septembar 2019 17:48

Slažem se sa Hanom, dostaviti ANP

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da se slaže s komesarom za proširenje Evropske unije Johannesom Hahnom u vezi formiranja vlasti u BiH, ali da prvo treba usvojiti i dostaviti ANP, prenosi BN.

Objavljeno u Politika
Četvrtak, 05 Septembar 2019 17:32

U Hrvatskoj 137 škola bez prvačića

Demografska situacija u Hrvatskoj je dramatična, a pokazatelj je da ove godine u čak 137 škola nije upisan nijedan đak prvak.

Objavljeno u Atrakcije