Članak je filtriran: Srijeda, 28 Oktobar 2020
Srijeda, 28 Oktobar 2020 21:22

Macron proglasio lockdown

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u 20 sati se obratio javnosti oko novih mjera. Proglasio je lockdown koji kreće u petak i trajat će najmanje do 1. decembra.

Objavljeno u Politika
Srijeda, 28 Oktobar 2020 21:18

Djelimični lockdown u Njemačkoj

U Njemačkoj bi od sljedećeg tjedna trebalo biti na snazi novo ograničenje javnog života kojem je cilj maksimalno smanjenje broja socijalnih kontakata. Mjere se, kako javljaju njemački mediji, odnose na zatvaranje ugostiteljskih objekata i ograničenja okupljanja u privatnom i javnom životu.

Objavljeno u Politika

Finski avioprijevoznik Finnair počeo je prodavati svoja jela iz poslovne klase u supermarketu kako bi spriječio novi val otkaza tijekom pandemije koronavirusa. Avionski obroci su postali hit, a u svega par dana prodano je više od 1600 paketa.

Objavljeno u Radnički MS

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) poručio je u srijedu kako je kažanjvanje radnika kojima je izrečena mjera samoizolacije radi suzbijanja epidemije koronavirusa neprihvaljtiva i protuzakonita.

Objavljeno u Radnički MS

Evropska komisija predložila je danas niz novih mjera u borbi protiv pandemije COVID-19 u EU.

Objavljeno u BiH

Nema svrhe govoriti o drugom talasu epidemije kovid 19 u Rusiji, jer u pojedine oblasti još nije stigao ni prvi talas, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Objavljeno u Politika

Turska je danas najavila da će preduzeti “sudske i diplomatske” mjere nakon što je francuski satirični nedjeljnik Šarli Ebdo objavio karikaturu predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Objavljeno u Politika

SpaceX bi uskoro mogao početi s javnim testiranjem svog satelitskog internetskog servisa Starlink za koji je, prema prijašnjim informacijama, interes pokazalo više od 700 tisuća ljudi u SAD-u, objavio je CNBC. Proteklih nekoliko mjeseci provedena su zatvorena testiranja te se servis pokazao iznimno učinkovit, uz velike brzine i male latencije. Cilj SpaceX-a jest u svemir poslati tisuće satelita s kojima će pokriti cijelu zemaljsku kuglu te i osobama u ruralnim i zabačenim dijelovima svijeta omogućiti pristup brzom internetu.

Objavljeno u Atrakcije

Njemačka retorika postala je oštrija otkako je Kina ugušila proteste u Hong Kongu.

Objavljeno u Politika
Srijeda, 28 Oktobar 2020 12:45

5 razloga za pobjedu Trumpa

Iako je američki predsjednik Donald Trump zaostajao za demokratskim protivnikom Joeom Bidenom tokom predizborne kampanje, njegove pristalice navode neke faktore koji bi mogli dovesti do još jednog "šoka", sličnog onom koji je uslijedio nakon njegove pobjede nad Hillary Clinton na izborima 2016. godine, navodi američki list The Hill.

Objavljeno u Politika