Članak je filtriran: Subota, 28 Novembar 2020

Bosna i Hercegovina od danas zvanično ima veći ukupan broj zaraženih koronavirusom nego Kina, koja je prva zemlja u kojoj se ova infekcija pojavila i počela širiti svijetom.

Objavljeno u Atrakcije

Prof. dr. Sebija Izetbegović, potpredsjednica Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) i generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, nakon Lokalnih izbora našla se među onim ljudima u SDA u koje se upiralo prstom da su suodgovorni za izborni rezultat, prvenstveno u Kantonu Sarajevo. Između ostalog, pojedini bivši, ali i sadašnji članovi stranke u medijima su čak isticali da se treba povući iz politike i stranke.

Objavljeno u Politika
Subota, 28 Novembar 2020 22:38

Dom Djeda Mraza na rubu bankrota

Kako bi ublažila posljedice koje trpi turizam u Finskoj, vlada u Helsinkiju izdvojila je milijardu eura. No već sada je jasno da mnogima to neće pomoći. Sve je bliži bankrotu i svjetski poznati Rovaniemi - mjesto poznato kao dom Djeda Mraza.

Objavljeno u Atrakcije

Hrvatski ICT sektor premašio je 41 milijardu kuna prihoda uz rast od 5 do 7% godišnje, ostvaruje gotovo 10 milijardi kuna izvoza i trenutno zapošljava 41.500 ljudi. Upravo u digitalnom sektoru otvara se najviše novih i uzbudljivih radnih mjesta kao što su specijalisti za AI i strojno učenje, inovacijski stručnjaci, analitičari informacijske sigurnosti, specijalisti za blockchain, dizajneri korisničkog iskustva i interakcije između čovjeka i stroja.

Objavljeno u Radnički MS
Subota, 28 Novembar 2020 12:51

"USS Nimic" u Zalivu

Američki nosač aviona "USS Nimic" raspoređen je u Zalivu ove sedmice, nekoliko dana prije ubistva iranskog nuklearnog naučnika, a američka mornarica danas je saopštila da to nije povezano sa nekom određenom prijetnjom.

Objavljeno u Politika

Održan je još jedan prosvjed protiv novih mjera u Zagrebu. Iako je jedna od mjera zabrana okupljanja više od 25 osoba, iz Inicijative Prava i slobode pozvali su građane na glavne trgove u hrvatskim gradovima.

Objavljeno u Magazin
Subota, 28 Novembar 2020 10:26

Hrvatska u novom lockdownu

Hrvatska je od ponoći praktički u novom lockdownu. Ovo je zatvaranje blaže od onoga na proljeće, barem kada je riječ o slobodi kretanja. No zatvaranja ima, i gospodarstvo će ga itekako osjetiti.

Objavljeno u Magazin

Google je ponovno izbacio analizu podataka o tome kako se pojedine države nose s pandemijom, mjerama i koliko ih građani poštuju odnosno ne poštuju.

Objavljeno u BiH

Belgija je danas potvrdila epidemiju visoko patogenog ptičijeg gripa H5N5 na farmi živine, dok je Norveška prijavila prvi slučaj ptičijeg gripa.

Objavljeno u BiH

Na sajtu Medicus.hr, osim što možete procijeniti u kakvom ste riziku od covida, možete objasniti koje simptome imate, a odgovor će vam dati umjetna inteligencija.

Objavljeno u Magazin