Članak je filtriran: Četvrtak, 06 Februar 2020

Od ukupnih 167.000 članova sindikata koji su upisani u registre zbog dobijanja reprezentativnosti SSS BiH, na strani sindikata koji su potpisali održavanja skupštine /kongresa 12. februara se nalazi 141.000 radnika, aktivnih učesnika i onih koji podržavaju ove aktivnosti, što daje potpuni legitimitet i obavezu da se ovaj kongres /skupština održi. ... "Pazite, svake godine iz radničkih plata samo na osnovu doprinosa odnosno poreza uplati više od 3 miliona i 700 hiljada KM a kroz indirektne poreze više od 5,5 milijardi maraka. Dakle od BDP od 18 milijardi, odnosno sume od 8,5 milijardi KM prihoda države je 5,5 milijardi maraka koje država dobije od radnika. E to su ključni podaci iz kojih ćemo crpiti našu snagu u pregovorima kako bi i država i poslodavci shvatili da je jačanje pozicije i prava randika i sindikata zapravo najveći interes države i poslodavaca.Ključno je da se shvati da Savez sindikata najmanji sadržalac različitih potreba i interesa svih članica Saveza i da rad i odluke moraju biti u interesu svih a ne samo pojedinih članica", kaže Zijad Latifović, čelnik Nezavisnog sindikata zdravstva F BiH

Objavljeno u Radnički MS

Na kruzeru "Diamond Princess", koji je stavljen u karantin zbog novog virusa korona, nalazi se jedan državljanin BiH, potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Objavljeno u BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija, kao zemlja koja je uz Crnu Goru najdalje odmakla u pregovaračkom procesu sa EU, može da bira da li će nadalje koristiti već potpisan pregovarački okvir ili novu metodologiju, te da su njegove lične simpatije na strani nove metodologije, javlja Tanjug.

Objavljeno u Politika

Srbija nije obavezna da evrointegracije nastavi prema novoj metodologiji procesa pristupanja EU, rekla je ministarka za evropske integracije Srbije Јadranka Јoksimović.

Objavljeno u Politika

Švedska policija saopštila je da su ukradena dva vojna vozila teška skoro sedam tona iz vojnog skladišta sjeverozapadno od Stokholma.

Objavljeno u Atrakcije
Četvrtak, 06 Februar 2020 11:05

Spavanje u sobi s tigrovima, ručak s lavovima

U australijskom gradu Kanberi u zoološkom vrtu, “Nacionalni Zoološki vrt i akvarij” otvoren je vrlo neobičan hotel pod nazivom “Jamala Wildlife Lodge”.Glavna atrakcija ovog hotela je njegovih 18 soba u neposrednoj blizini kaveza u kojima su majmuni, hijene, medvjedi, žirafe i druge životinje.

Objavljeno u Atrakcije
Četvrtak, 06 Februar 2020 10:39

Čović nije pozvan na inauguraciju Plenkovića

Objavljen je kompletan program inauguracije Zorana Milanovića će koji će se održati 18. februara u 12 sati u Uredu predsjednice na Pantovčaku, u svečanoj dvorani.

Objavljeno u Politika

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za južno i jugozapadno područje Hercegovine, gdje se očekuju jaki udari vjetra između 50 i 70 km/h.

Objavljeno u BiH
Četvrtak, 06 Februar 2020 10:20

Kinez u Tuzli na promatranju u UKC

Kineski državljanin koji duži niz godina živi u Tuzli trenutno se nalazi na promatranju u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u ovom gradu, zbog činjenice da je nedavno boravio u rodnoj zemlji koja je pogođena virusom korona.

Objavljeno u BiH
Četvrtak, 06 Februar 2020 10:14

Vjetar u HR 200 km/h, štete posvuda

Olujni vjetar zahvatio je Hrvatsku. Crveni meteoalarm na snazi je za cijeli Jadran. Jak vjetar koji ponegdje puše brzinom većom od 200 kilometara na sat  i dalje stvara goleme probleme. Na obali i u priobalju zatvorene su brojne prometnice, a olujni vjetar prouzročio je brojne probleme i na kontinentu. Materijalne štete ima diljem zemlje, javlja HRT.

Objavljeno u Magazin