Članak je filtriran: Petak, 01 Oktobar 2021

Poslanik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović oglasio se na FB, najavljujući inicijativu kako bi se okončao haos oko različitih inicijativa o zajedničkim tržištu Zapadnog Balkana - Post Mehmedovića prenosimo u cjelini: 

 Inicijativa da zvanično saznamo ko od ključnih faktora međunarodne zajednice podržava koju inicijativu o zajedničkom tržištu.

Snažno podržavam stav izgovoren tokom posjete Ursula von der Leyen da moramo konačno znati šta se zapravo dešava: prvo razgovaramo o „Mini Schengenu“, pa se u Sofiji 2020. u okviru Berlinskog procesa prihvata inicijativa EU da se pokrene Zajedničko tržište Zapadnog Balkana, a onda godinu kasnije krene se sa Otvorenim Balkanom. Zašto NE Zajedničko tržiše iz okvira Berlinskog procesa a zašto DA Otvoreni Balkan?

Dodik isto sa Escobarom razgovara o „Otvorenom Balkanu“ i kaže da Escobar podržava tu inicijativu. Inicijative koje jačaju ekonomiju u regionu su odlične, ali moramo znati šta stoji iza ovog haosa s različitim nosiocima pratkično istih inicijativa.
Von der Leyen najavila da će se ispitati šta je do sada urađeno u vezi sa sporazumima koji su potpisani 10. novembra prošle godine u Sofiji na samitu organiziranom u okviru Berlinskog procesa, a koji predviđaju zajedničko tržište zapadnog Balkana budući da su se pojavile nove inicijative poput inicijative za "Otvoreni Balkan" u kojem su sada Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Prije dvije godine pokrenuta je inicijativa koja se zvala "Mini Schengen", ali je nakon toga održan samit u Sofiji na kojem su predviđene politike povezivanja zemalja zapadnog Balkana, no sada se pojavljuju ponovo nove inicijative.

Dodik se u četvrtak sastao sa Escobarom. Kako je kazao, razgovor je inicaran od Escobara.
“Bilo je priča o Otvorenom Balkanu. Ista je tema bila i na sastanku sa Von der Leyen. Apsolutno smo se složili da je to dobra inicijativa. Rekao sam da podržavam tu inicijativu. Naravno postoje oni koji su to problematizovali. Svaka inicijativa koja dovodi do otvaranja granica svakako je dobrodošla, bez obzira kako se zove”, poručio je Milorad Dodik.
postavlja se ključno pitanje; ŠTA JE SA JEDINSTVENIM TRŽIŠTEM U BOSNI I HERCEGOVINI, DA NE IDEMO DALJE PRIČAJUĆI O JEDINSTVENOM TRŽIŠTU BALKANA.

Izvor: FB

Objavljeno u News Attractions

Poslanik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović oglasio se na Facebooku rekvši da hrvatski premijer i Dodik koriste istu terminologiju. Post prenosimo u cjelini:

Objavljeno u Political Attractions

Metju Palmer, predstavnik Stejt Departmenta za reformu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, nastavio je satanke sa predstavnicimaparalmentarnih stranaka u našoj zemlji. Današnji sastanak održao se u rezidenciji ambasadora Erika Nelsona u Sarajevu.

Objavljeno u Political Attractions
Petak, 01 Oktobar 2021 09:49

Robot za šoping koji vam nosi stvari

Simpatičan robot nedavno je kreiran s namjerom da posluži onima koje mrzi da tegle silne cegere iz kupovine jer umjesto toga on za vlasnikom nosi sve potrepštine.

Objavljeno u News Attractions
Petak, 01 Oktobar 2021 09:30

Veliki intervju Schmidta za Nacional

Visoki predstavnik u BiH ekskluzivno za Nacional govori o razgovorima s hrvatskim premijerom Plenkovićem i srbijanskim predsjednikom Vučićem, za koje smatra da imaju presudnu ulogu u budućoj BiH kao jedinstvenoj državi

Objavljeno u Political Attractions

Slovenski premijer Janez Janša sastao se u četvrtak u Londonu tijekom radnog posjeta Velikoj Britaniji s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i nizu regionalnih i međunarodnih tema.

Objavljeno u Political Attractions

Gospodarske vijesti iz Kine godinama pa i desetljećima donosile su samo uspjehe, osvajanje svjetskog tržišta, rast. A onda je Evergrande grupa objavila kako ne može vraćati svoje financijske obveze. I strah od njihova stečaja zatresao je ne samo Kinu nego i okolna tržišta.

Objavljeno u Political Attractions

Studija parova u kojima su oba partnera bila izložena virusu korona, ali je samo jedna osoba bila zaražena pomaže u rasvjetljavanju zašto su neki ljudi prirodno otporni na virus.

Objavljeno u Covid Attractions

Nakon nekoliko otkazivanja najnoviji nastavak filmskog serijala o James Bondu je konačno stigao. No Time to Die, baš kao i brojni drugi nastavci ugošćuju legendarni Aston martin, model DB5.

Objavljeno u Atrakcije

Druženje s predstavnicima medija o temi "Klimatska kriza: Šta 'crveni alarm za čovječanstvo' znači za Bosnu i Hercegovinu?, održano je nedavno kako bi se ukazalo na važnosti realizacije konkretnih klimatskih akcija na smanjenje uticaja klimatskih promjena.

Objavljeno u News Attractions