Članak je filtriran: Subota, 16 Oktobar 2021

Moj je osjećaj je da se dvodecenijska drama na Kosovu kreće ka svom dugoočekivanom trenutku istine, smatra saradnik Demostata sa Univerziteta Kembridž, Timoti Les, koji ne isključuje ni mogućnost da će i snage kosovskih Albanaca, ali vojska Srbije, u dogledno vreme nastojati da uspostave kontrolu nad sjeverom Kosova.

Objavljeno u News Attractions

Trideset godina nakon što se na Balkanu zaratilo, nekoliko desetaka osuđenih ratnih zločinaca polako izlazi iz zatvora nakon što su odslužili kazne.

Objavljeno u XAttraction

Bodo Weber, politički analitičar iz Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina, u razgovoru za BHT1 uživo je komentirao prijetnje i najavu secesije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Objavljeno u News Attractions

Vučić je komentarisao pisanje bečkog "Standarda" da Beograd piše saopštenja Visokom predstavniku Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku Žozefu Borelju.

- Sram ih bilo da tako nešto pišu. Kako vas bre nije sramota - rekao je predsjednik Srbije.

Objavljeno u Atrakcije

Iako je krajnji cilj Stevea Wozniaka i njegovog poslovnog partnera Alexa Fieldinga čišćenje orbite od svemirskog otpada, njihova tvrtka ispočetka će se baviti nečim drugim – bit će to, kako je Fielding izjavio za TechCrunch, mapiranje svemirskog smeća koje se trenutačno nalazi u orbiti. Privatna svemirska kompanija Privateer, koju su njih dvojica pokrenuli u tajnosti, već će sljedeće godine početi s aktivnim radom na svojoj misiji.

Objavljeno u XAttraction

Već duže vremena govori se kako autonomna revolucija stiže u San Francisco. Waymo već neko vrijeme testira svoje automobile kojima upravljaju računala te su, nakon što su dobili potrebne regulatorne dozvole, sada blizu pokretanju taksi-servisa s vozilima u kojima uopće neće biti ljudi, čak niti backup vozača koji je spreman reagirati ako nešto pođe po krivu.

Objavljeno u Atrakcije
Subota, 16 Oktobar 2021 10:13

Formiranje predmeta protiv Dodika

Najmanje četvero državnih tužilaca zatražilo je hitno formiranje predmeta protiv Milorada Dodika zbog njegovih izjava kojim prijeti teritorijalnom integritetu BiH, saznaje Istraga.ba.

Objavljeno u Political Attractions

‘A bojim se da imamo signal od Rusije da bi oni to podržali… Dodik primjećuje mekoću međunarodne zajednice’, kaže profesor na Univerzitetu Johns Hopkins Daniel Serwer.

Objavljeno u Political Attractions

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da ne bi potpisala priznanje nezavisnosti Kosova ako bi se takav dokument našao na njenom premijerskom stolu, te da vjeruje da je moguć historijski dogovor Srbijanca i Albanaca.

Objavljeno u Political Attractions

Ukidanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) koje član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik najavljuje nije slučajno jer su Oružane snage BiH velika prepreka ka ostvarivanju nezavisnosti bh. entiteta Republika Srpska.

Objavljeno u News Attractions