Članak je filtriran: Ponedjeljak, 04 Oktobar 2021

U brojnim gradovima širom svijeta postavljeni su misteriozni billboardi sa brojem „30“, zbog čega ljubitelji muzike nagađaju da bi Adele uskoro mogla da objavi svoj dugo očekivani album.

Objavljeno u Atrakcije

Samim tim što bojkotuje državne institucije, Milorad Dodik, zapravo, vrši udar na ustavno uređenje BiH, kaže bh. ekspert za Ustav.

Objavljeno u Political Attractions
Ponedjeljak, 04 Oktobar 2021 09:44

Reakcije na Stanivukovića i opoziciju

Obraćanje Draška Stanivukovića, ali i poruke cijele opozicije RS na protestima izazvale su brojne reakcije na društvenim mrežama.

Objavljeno u Political Attractions

Australski grad Melbourne postavio je rekord najdužeg kumulativnog trajanja vremena koje je grad proveo u karantinu zbog pandemije koronavirusa.

Objavljeno u Covid Attractions

Rusija je saopćila u ponedjeljak da je uspješno testirala hipersonični krstareći projektil Cirkon prvi put, oružje koje je predsjednik Vladimir Putin pohvalio kao dio nove generacije sistema naoružanja bez premca.

Objavljeno u Political Attractions

Hiljade pedofila djelovalo je u okviru Katoličke crkve Francuske od 1950. godine, izjavio je šef savjeta koje istražuje zloupotrebe čiji su vinovnici pripadnici sveštvenstva Jean-Marc Sauvé.

Objavljeno u News Attractions

Srcepajuće fotografije siromašnih Brazilaca koji kopaju po hrpi životinjskih leševa u potrazi za hranom razotkrili su krizu gladi koja je zahvatila najmnogoljudniju naciju Latinske Amerike, a u kojoj su milioni ljudi pali u neimaštinu zbog pandemije koronavirusa i nagle inflacije.

Objavljeno u XAttraction

Švedski crtač Lars Vilks, crtač karikatura poslanika Muhameda koje su uvrijedile mnoge muslimane, poginuo je u saobraćajnoj nesreći, prenose lokalni mediji.

Objavljeno u News Attractions
Ponedjeljak, 04 Oktobar 2021 08:02

Facebookova zviždačica otkrila identitet

Bivša zviždačica Facebooka odgovorna za niz curenja bombastičnih informacija, otkrila je svoj identitet. Frances Haugen (37), koja je radila kao voditeljica proizvoda u živopisnom timu za dezinformacije na Facebooku, u nedjelju je razgovarala sa CBS -om.

Objavljeno u Atrakcije

Lideri više država, među kojima su češki premijer Andrej Babiš, azerbejdžanski predsjednik i kralj Jordana, pokušali su da sakriju svoja bogatstva ili poslove, pokazuju procurjeli dokumenti offshore kompanija, nazvani "Pandora papiri" (Pandora Papers).

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je večeras nalaze istrage u kojoj je učestvovalo oko 600 novinara koji su u dokumentima pronašli imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera zemalja, kao i više stotina zvaničnika, poput sudija, ministara, gradonačelnika.

Novinari su proučavali oko 11,9 miliona dokumenata iz 14 kompanija za finansijske usluge, u kojima se nalaze i imena više od 100 milijardera, ali i slavnih ličnosti.

Procurjeli dokumenti pokazuju da je češki premijer Andrej Babiš uložio 22 miliona dolara u kompanije koje je koristio za kupovinu dvije vile na jugu Francuske.

Predsjednika Rusije Vladimira Putina dokumenti dovode u vezu s tajnom imovinom u Monaku, navodi BBC.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović i njegov sin Blažo su 2012. sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara, a sin predsjednika Crne Gore j...

Dokumenti pokazuju i da je vladajuća azerbejdžanska porodica Alijev posljednjih godina preko offshore kompanija trgovala nekretninama u Velikoj Britaniji, čija je vrijednost oko 540 miliona dolara. Jedna od tih nekretnina prodata je britanskoj kraljevskoj porodici za oko 90 miliona dolara.

Između ostalog, dokumenti otkrivaju da je kralj Jordana Abdulah Drugi stvorio najmanje 30 offshore kompanija, u takozvanim poreskim rajevima, preko kojih je kupio 14 luksuznih nekretnina u SAD-u i Velikoj Britaniji, za više od 106 miliona dolara.

Predsjednik Kenije Uhuru Kenijata i šest članova njegove porodice tajno su posjedovali mrežu offshore kompanija, povezanih s 11 firmi. Imovina jedne od njih procijenjena je na 30 miliona dolara.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prebacio je sredstva u tajnu offshore kompaniju neposredno prije nego što je pobijedio na predsjedničkim izborima 2019. godine, pokazuju dokumenti.

Dokumenti pokazuju i kako su bivši britanski premijer Tony Blair i njegova supruga uštedjeli 312.000 funti od poreza na prijenos apsolutnih prava kada su kupili prostor za kancelariju u Londonu. Oni su tada kupili offshore kompaniju koja je bila vlasnik zgrade, navodi BBC.

U dokumentima se spominje i ime bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominiquea Strauss-Kahna, navodi AFP.

KRIK: Srbijanski ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 apartmana
Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je da dokumenti do kojih su njeni novinari došli u okviru međunarodnog projekta "Pandorini papiri" dokazuju da je ministar finansija Srbije Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasn...
ICIJ je u vezu s offshore kompanijama doveo 336 funkcuionera ili političara, koji su stvorili gotovo 1.000 takvih firmi, od kojih je više od dvije trećine na Djevičanskim Ostrvima.

Među javnim ličnostima koje se nalaze u dokumentima su i kolumbijska pjevačica Shakira i njemačka manekenka Claudia Schiffer.

"Pandora papiri" su najnovije u nizu velikih curenja podataka koji otkrivaju tajne radnje poznatih ličnosti, nakon "Panama papira" iz 2016. i "Rajskih papira" iz 2017. godine.

U poređenju s ranije otkrivenim dokumentima, "Pandora papiri" su najobimniji, a novinari su na tom projektu radili 18 mjeseci.

IZVOR: Agencij, Beta

 

Objavljeno u Political Attractions