Članak je filtriran: Srijeda, 06 Oktobar 2021

Nakon što je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uputio u Parlamentarnu skupštinu BiH zahtjev za smjenu Sifeta Podžića, ministra odbrane BiH jer je odgodio vojnu vježbu koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači, uslijedile su brojne reakcije. Ovaj potez je komentarisao za N1 i Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Objavljeno u Political Attractions

EU parlamentarka iz stranke Zelenih iz Holandije, Tineke Strik, zajedno sa drugim europarlamentarcima uputila je pismo komesaru za proširenje EU Oliveru Varhelyiju u kojem se traži pokretanje aktivnosti protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska zbog bojkota neophodnih reformi u Bosni i Hercegovini, podrivanja vladavine prava, i nanošenja štete Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja EU.

Objavljeno u News Attractions

Na Facebook stranici N1 Bosna i Hercegovina građani su učestvovali u anketi i odgovorili na pitanje: Da li će BiH postati članica EU do 2030. godine?

Objavljeno u News Attractions

Kineski nekretninski sektor opasno pleše po rubu već puna dva mjeseca. Nepodmireni dugovi Evergrandea u iznosu većem od 300 milijardi dolara predstavljaju samo 0,6 posto ukupnog duga u Kini, ali zabrinutost u ovakvim situacijama uvijek je posljedica prelijevanja krize na cijelu ekonomiju

Objavljeno u XAttraction

U Srbiji se planira otvorenje novog rudnika zlata u istočnom dijelu zemlje. Srpsko ministarstvo graditeljstva, prometa i infrastrukture dodijelilo je koncesiju srpsko-kanadskom konzorciju predvođenom tvrtkom Dundee Precious Metals na gotovo 300 kvadratnih kilometara

Objavljeno u Radnički MS

Bivša zaposlena na Facebooku Frances Haugen izjavila je u Kongresu da proizvodi te tvrtke nanose štetu djeci i podstiču polarizaciju u SAD -u, kao i da direktori te društvene mreže odbijaju promjene zato što im je profit važniji od bezbjednosti.

Objavljeno u News Attractions

Čelnici Europske unije u srijedu će na neformalnom samitu EU - Zapadni Balkan u Sloveniji potvrditi europsku perspektivu te regije, stoji u nacrtu izjave koja bi trebala biti prihvaćena, ali bez navođenja vremenskog okvira u kojemu bi te zemlje mogle računati na članstvo.

Objavljeno u Political Attractions

Vučić je ocijenio da su građani Srbije bili u pravu što žele da održavaju veze i sa zemljama van EU.

Objavljeno u Political Attractions

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kritizirao je u utorak u Washingtonu zemlje koje žele ojačati evropsku odbranu i naglasio da osnivanje “konkurentskih” struktura NATO-u može dovesti do slabljenja i podjele Sjevernoatlantskog saveza.

Objavljeno u Political Attractions