Članak je filtriran: Subota, 09 Oktobar 2021

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, govorio je o utiscima sa samita EU - Zapadni Balkan. U intervjuu za slovenački list "Delo", Đukanović je naglasio da je na Brdu kod Kranja čuo upravo ono što je očekivao - spremnost Evropske unije da namijeni 30 milijardi eura za infrastrukturne projekte u regionu. Podsjetio da je bilo sasvim logično da se na upražnjen prostor EU probiju velike sile koje na Balkanu pokušavaju ostvariti svoje interese.

Objavljeno u News Attractions

Iako širom sveta postoji na stotine državnih agencija, vojnih i bezbednosnih službi, kao i privatnih kompanija koje se bave bezbednošću u onlajn prostoru, te sajber špijunažom, u stvarnom svetu vlada ogroman deficit stručnjaka za sigurnost podataka.

Objavljeno u XAttraction
Subota, 09 Oktobar 2021 08:55

USA će prihvatiti vakcine koje odobri SZO

SAD će prihvatiti vakcine protiv kovida 19 koje su odobrili američki regulatori ili Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) za strance koji dolaze u ovu zemlju, saopštio je kasno sinoć Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Objavljeno u Covid Attractions

Google nastavlja s pokušajima sprječavanja širenja lažnih vijesti koje se objavljuju i šire putem njihovih različitih kanala. Još prošle godine na Googleu i YouTubeu najavili su kako neće omogućiti objavljivanje lažnih vijesti i dezinformacija vezanih uz cjepivo protiv novog koronavirusa, a prošli tjedan iz YouTubea najavili su zabranu općenitog antivakserskog sadržaja.

Objavljeno u XAttraction
Subota, 09 Oktobar 2021 08:29

Nema reduciranja ovlasti Doma naroda - HDZ

Funkcioner HDZ-a BiH Tomislav Martinović istakao je da je stav ove stranke da nema govora o ukidanju ili redukovanju ovlaštenja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i izjednačavanja sa ovlaštenjima koje ime Vijeće naroda Republike Srpske, javlja Srna.

Objavljeno u News Attractions

Još od ljeta su u Bruxellesu očekivali odluku poljskog Ustavnog suda – i pribojavali se te odluke. Ipak, presuda donesena u četvrtak (7.10.), prema kojoj ugovorno pravo EU nije u skladu s poljskim Ustavom, izazvala je ogorčenje u europskim institucijama i praktično svim taborima Europskog parlamenta (EP).

Objavljeno u Political Attractions

Nakon 18-mjesečne prisilne pauze izazvane pandemijom, Vrhovni sud SAD-a vratio se u sudnicu i započeo novo redovno zasjedanje. Glavne teme su pitanje ograničenja pobačaja, prava na nošenje oružja, pitanje odnosa religijskih škola i državnog financiranja, problem smrtne kazne.

Objavljeno u Political Attractions

Evropske energetske ambicije su jasne: promjena na budućnost sa niskim ugljičnim emisijama uz preobrazbu sistema za proizvodnju i distribuciju energije, navodi Washington Post pozivajući se na Bloomberg i dodaje kako je trenutna situacija jedna skupa zbrka.

Objavljeno u Political Attractions
Subota, 09 Oktobar 2021 08:05

Xi obećao ‘ujedinjenje’ s Tajvanom

Kineski predsjednik Xi Jinping u subotu je obećao realizirati “ujedinjenje” s Tajvanom, iako nije izravno spomenuo korištenje sile nakon tenzija s otokom kojeg svojataju Kinezi, a što je izazvalo međunarodnu zabrinutost.

Objavljeno u Political Attractions