Članak je filtriran: Četvrtak, 18 Novembar 2021
Četvrtak, 18 Novembar 2021 12:00

Rekordan broj robota u USA

Američke kompanije "zapošljavaju" rekordan broj robota, pa je od 1. januara do 30. septembra ove godine u posao uključeno 29.000 mašina.

Objavljeno u XAttraction

Ako se kriza nastavi, politike prijetnji secesijom ne prekinu, razgovarat će se drugim jezikom. I tada sankcije neće ostati samo na papiru, još je jedna Blinkenova poruka upućena preko Dereka Cholleta, koji je dva dana boravio u našoj zemlji.

Objavljeno u News Attractions

Povodom tvrdnji iznesenih u medijima da su „Izetbegović i Čović 'umirovljeni na dan' uz 15.000 eura otpremnine“, reagirao je Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH koji u svom saopćenju iznosi potpuno suprotne tvrdnje.

Objavljeno u XAttraction
Četvrtak, 18 Novembar 2021 11:42

Najbolje su domaće sankcije - Field:

Ne mogu da komentarišem, proces je u toku. Relevante sankcije su na stolu, ali najbolje sankcije su domaće sankcije na dan izbora i na sudovima - poručio je ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field tokom konferencije pod nazivom "Harmonizacija sudske prakse u fokusu Pravosudnog foruma za BiH" koja se održava u Mostaru.

Objavljeno u News Attractions

- Uvrštavanje Matthewa Palmera na kontakt listu Privredne komore Srbije nije sukob interesa. To je samo primjer njegovog angažovanja u regionu - navodi se u odgovoru State Departmenta na upit Faktora.

Objavljeno u Political Attractions

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopćilo je kako će ova država do početka decembra rasporediti nove vojne trupe na poluostrvo Krim, što predstavlja nastavak vojnih aktivnosti na spornom dijelu teritorije.

Objavljeno u Political Attractions

Njemačka, Nizozemska, Luksemburg, Belgija i Češka - to su pet članica Evropske unije koje su jasno zagovarale uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, piše "Slobodna Bosna".

Objavljeno u Political Attractions

General Nick Carter, načelnik Generalštaba britanske vojske, iznio je teške izjave koje su potresle sigurnosne i vojne krugove u Velikoj Britaniji i Evropi

General Nick Carter, načelnik Generalštaba britanske vojske, iznio je teške izjave koje su potresle sigurnosne i vojne krugove u Velikoj Britaniji i Evropi, kada je upozorio na moguće izbijanje rata s Rusijom, piše "Al Jazeera".

Stvar se nije zaustavila samo na upozorenju na mogući rat s Rusijom, jer je britanski general izjavio da je ovaj rat bliži nego ikada prije, potaknut događajima u istočnoj Evropi, a posljednji je izbjeglička kriza na granici između Bjelorusije i Poljske.

Upozorenja načelnika Generalštaba britanske vojske, koji će napustiti dužnost nakon krize zbog povlačenja iz Afganistana, podudaraju se sa sličnim upozorenjima brojnih bivših zvaničnika britanske vanjske obavještajne službe MI6.

Mediji otkrili plan o slanju 600 specijalaca

Među njima je i Christopher Steele, bivši generalni inspektor vanjske obavještajne službe, koji je rekao da Rusija “misli da je u ratu s Velikom Britanijom”.

Stvar se nije zaustavila samo na izjavama, već se išlo i dalje od toga, u smislu aktivnosti na terenu.

Tako je britanski list Mirror otkrio plan za slanje 600 vojnika britanskih specijalnih snaga u Ukrajinu, zbog straha da je Rusija spremna izvršiti invaziju na svog susjeda.

Prema pisanju lista, plan je da se ovi vojnici iskrcaju u Ukrajini u roku od nekoliko sati, ako se uoči bilo kakvo kretanje ruskih trupa.

Ovaj plan nije ništa drugo nego nastavak stanja napetosti između dvije strane, svega nekoliko sedmica od pomorskog okršaja, koji je gotovo prerastao u sukob, između britanskog nosača aviona i ruskih ratnih brodova koji su ispalili rakete upozorenja u blizini britanskog vojnog broda u Crnom moru.

"Poluhladni" rat između dvije strane

Riječ je o istoj regiji u kojoj Sjevernoatlantski savez provodi vojne manevre.

Velika Britanija predvodi evropski tabor protiv Rusije, kao i pokušaje da ga proširi, zbog čega je uvijek u pripravnosti.

Na osnovu sporazuma s Washingtonom, radi na tome da se Sjedinjene Američke Države posvete suočavanju s Kinom, smatraju vojne analize.

S druge strane, kraljevina će se pozabaviti pitanjem suprotstavljanja ruskom utjecaju.

Analitičari imaju različite procjene o tome kolike su mogućnosti za izbijanje rata između Londona i Moskve, ili, kako ga pojedini nazivaju, ”poluhladnog” rata između dvije strane, koji nije zasnovan na direktnoj vojnoj konfrontaciji.

Objavljeno u Political Attractions