Članak je filtriran: Ponedjeljak, 22 Novembar 2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da se "porodica Izetbegović u ranijoj istoriji izjašnjavala kao Srbi, te da je konvertirala u drugu strukturu".

Objavljeno u News Attractions

Vučić nema iskrenu želju za pomirenjem. To se pogotovo vidi u njegovom odnosu prema Bosni i Hercegovini gde on stalno podržava Dodika koji je glavni destabilizator u državi.

Objavljeno u Political Attractions
Ponedjeljak, 22 Novembar 2021 10:54

Traži se zasjedanje Doma naroda PSBiH

Bećirović je okupio 1/3 delegata kako nalaže Poslovnik o radu, a ovaj zahtjev su potpisali uz Bećirovića i Zlatko Miletić, Amir Fazlić, Munib Jusufović i Asim Sarajlić.

Objavljeno u Political Attractions

Novi Zeland početkom decembra će okončati tromJesečni karantin najvećeg grada u zemlji Aucklanda, i usvojiće novu strategiju borbe protiv koronavirusa, izjavila je danas premijerka Jacinda Ardern.

Objavljeno u Covid Attractions

Oslobadjajuća presuda Kyle Rittenhouseu optuženom za ubistvo dvije osobe tokom prošlogodišnjih protesta ponovo je istakla duboke podjele u američkom društvu po pitanju kontrole oružja, rase i pravosudnog sistema, bez naznaka rješenja ogorčenih debata u polarizovanoj naciji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) ocjene svjetskih medija.

Objavljeno u News Attractions

Poljski premijer Mateusz Morawiecki upozorio je u nedjelju da bi migrantska kriza na granici s Bjelorusijom mogla biti uvod u "nešto mnogo gore", a poljska granična straža je saopćila da bjeloruske snage još uvijek prevoze migrante do granica.

Objavljeno u XAttraction

U Austriji je u danas započeo četvrti lockdown zbog zaraze koronavirusom te je ta zemlja time postala prva zapadnoeuropska država koja je ove jeseni ponovno uvela drastičnu i nepopularnu mjeru.

Objavljeno u News Attractions

Nedim Ademović, advokat i ekspert za ustavno pravo, naveo je u razgovoru za N1 "da je BiH napadnuta i da je secesija u toku", te da je "Milorad Dodik sa širom grupom ljudi pripremao ovaj napad." Otkrio je i da li očekuje da se Dodik uskoro nađe pred Tužilaštvom BiH, ali je naglasio i stav da će se "međunarodna zajednica svim snagama fokusirati na to da SNSD izgubi na narednim izborima."

Objavljeno u Political Attractions

Dejtonski mirovni sporazum koji je trebao poslužiti kao ljepilo koje će spojiti državu, možda je suočen sa svojim krajem, upozorava se u tekstu objavljenom u političkom magazinu Politico. Ističe se kako je Europska unija prekinula nade o pridruživanju cijelog regiji, samim tim i Bosni i Hercegovini, te da su Sjedinjene Američke Države preuzele ulogu ublažavanja krize unutar same Europe, što dodatno šteti ugledu EU. Krizu je neophodno riješiti baveći se njenim uzrocima, a ne simptomima, navodi se u analizi političke situacije u BiH.

Objavljeno u Political Attractions