Članak je filtriran: Četvrtak, 04 Novembar 2021

Britanska regulatorna agencija za lijekove i zdravstvenu skrb (MHRA) odobrila je uporabu prve pilule za liječenje od COVID-19.

Objavljeno u Covid Attractions
Četvrtak, 04 Novembar 2021 12:03

EU podrška EUFOR-u i visokom predstavniku

Delegacija EU oglasila se nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat misije EUFOR-a.

Objavljeno u News Attractions

Američko Ratno zrakoplovstvo u suradnji s kemijskom kompanijom Twelve uspjelo je iz zraka izdvojiti ugljični dioksid i potom ga pretvoriti u mlazno gorivo za njihove avione

Objavljeno u XAttraction

U pretprodaju je pušteno i odmah rasprodato pivo napravljeno od hmelja, koji je proveo tri dana u svemiru u okviru "Space X" historijske misije leta civilne posade u orbiti oko Zemlje.

Objavljeno u Atrakcije
Četvrtak, 04 Novembar 2021 11:04

Sporazum EU i SAD za raspad BiH - EuObserver

Politika EU u Bosni i Hercegovini – zapravo širem zapadnom Balkanu – je na propadajućoj putanji otkako je preuzela uzde prije deceniju i po.

Objavljeno u Political Attractions

Dok su pregovori o proširenju Europske unije trenutno u zastoju, vlasti Srbije aktivno podupiru destabilizaciju Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore, prijeteći njihovom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, navodi se u analizi stanja na Zapadnom Balkanu koju prenosi politički magazin Politico. Upozorava se kako Srbija više nije saveznik za rješavanje problema na Zapadnom Balkanu nego neko ko je njihov glavni uzrok i ističe kako je krajnje vrijeme za zajedničko djelovanje EU i NATO u regiji.

Objavljeno u Political Attractions

Zapad je trenutno talac Rusije u Bosni i Hercegovini i potrebno je da se iz te pozicije izvuče i prekine politiku udovoljavanja članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku, napisala je za američki portal Foreign Policy Majda Ruge, viša suradnica trusta mozgova “Evropsko vijeće za vanjske poslove” (ECFR).

Objavljeno u Political Attractions

Profesor i dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevo Seda Turčalo očekuje da će Narodna Skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska podržati formiranje entitetske vojske i osnivanje sigurnosnih agencija poput obavještajne službe, vjeruje da zakoni neće biti realizirani u prvom koraku, dok je za političke partije koje se smatraju bosanskim rekao da ne razumiju realpolitiku.

Objavljeno u Political Attractions