A.J

A.J

Prof Neil Ferguson, jedan od glavnih naučnih savjetnika britanske vlade, predstavio je mogućnost ublažavanja ograničenja u roku od nekoliko sedmica.

U Britaniji je u 24 sata umrlo još 684 ljudi, čime je u Velikoj Britaniji smrtno stradalo 3.605. Ukupan broj slučajeva infekcije koronavirusom je sada 38.168.

Broj oboljelih u Austriji pada, te vlast razmišlja da ublaži restriktivne mjere kojima se borila protiv širenja virusa.

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da se ove i sljedeće nedjelje očekuje vrhinac epidemije i navodi da sada ne držimo konce u svojim rukama, jer ne može da se prati ko je od koga zaražen.

Izvijestio je i o ukupno 17 827 oboljelih u staračkim domovima, u usporedbi s 14 638 u četvrtak, kada su prvi put prijavljeni podaci o staračkim domovima.

Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost USA John Bolton u četvrtak se udubio u kinesko "bahato" postupanje sa koronavirusnom krizom i pozvao na "crnu knjigu" sličnu "Crnoj knjizi komunizma", koja prati smrti uzrokovane komunizmom.

Vođe u Washingtonu moraju ozbiljno razmotriti ponovno uspostavljanje američkog odnosa s Kinom zbog  zdravlja i sigurnosti američkog naroda.

Agencija za bankarstvo FBiH obavještava javnost i građane da će biti uveden moratorij ili neka druga olakšica na otplatu kredita svim građanima kojima je smanjena kreditna sposobnost kao posljedica negativnih efekata proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH.