Hrvatska - Spašeno 1300 radnih mjesta: Cimos od države kupio zemljište za milijun eura, najavili investicije od 20 milijuna eura

Autor  Avg 01, 2018

Predstavnici Ministarstva državne imovine i Cimos Grupe u utorak su potpisali nagodbu kojom su riješeni sporni imovinskopravni odnosi na zemljištima u Buzetu i Roču, a prema kojoj je za spornih 22 tisuće četvornih metara zemljišta Cimos u hrvatski proračun uplatio 7,4 milijuna kuna, čime postaje neosporni vlasnik tog zemljišta, objavili su hrvatski mediji.

 

Potpisujući nagodbu s predstavnicima talijanskog investitora u Cimos, ministar državne imovine Goran Marić rekao je da se sporazum odnosi na 22 tisuće kvadrata zemljišta za koje nije bilo dokaza da ga je Cimos stekao pravnim putem, ali nije bilo ni dokaza da je to u vlasništvu Republike Hrvatske.

“Izvršena je procjena vrijednosti tog zemljišta koja je oko milijun eura, oko 7,4 milijuna kuna, i Cimos je pristao platiti to zemljište. Tako da smo mi zapravo prodali to zemljište i sada su ga oni legalizirali za svoje potrebe, a staviti će ga u funkciju razvoja Cimosa”, istaknuo je Marić.

Kaže i da mu ništa nije ljepše nego sudjelovati u spašavanju tvrtki, pogotovo proizvođačkih. Podsjetio je i kako su prije godinu dana stvorene pretpostavke za današnji sporazum, zahvaljujući angažmanu slovenskog Ministarstva gospodarstva i hrvatskog Ministarstva državne imovine na način da su složeni preduvjeti da se omogući ulazak strateškom partneru iz Italije u Cimos.

“Zadovoljan sam jer je spašeno 1.300 radnih mjesta, proizvodnih radnih mjesta, a proizvodnja je generator gospodarskog razvoja. Tijekom pregovora s talijanskom firmom uspjeli smo da proizvodnja opstane u Hrvatskoj, da je inozemni partner ne premjesti u okružje, pokazali smo da znamo prihvatiti inozemne investicije. Ne samo da smo spasili ta radna mjesta, već smo omogućili novo ulaganje od 20 milijuna eura do 2020. godine”, rekao je Goran Marić, dodajući da Cimos pokazuje razinu profesionalnosti i poslovne odgovornosti kakva još nije viđena u Hrvatskoj.

Predsjednik Uprave talijanske tvrtke TCH Cogeme (vlasnik Cimosa) i izvršni direktor Cimosa Gino Berti istaknuo je da je ovo veliki dan za njegovu tvrtku.