Doktorima dodijeliti status službenih lica

Autor  Nov 14, 2019

U povodu napada i prijetnji pištoljem od strane roditelja bolesnog djeteta na prof. dr. Edu Hasanbegovića, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas od 12:00 do 14:00 sati održava dvosatni štrajk upozorenja.

Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u obraćanju je kazala kako je ovo užasavajuća situacija, prenosi Hayat.ba

Prof. dr. Edo Hasanbegović je uposlenik već 30 godina. Gotovo sigurno najbolji doktor u BiH, ako ne i u regionu. Izliječio je preko 1.000 djece s teškim oboljenjima. KCUS nema zakonska ovlaštenja niti bilo kakve pravne mogućnosti da nabavi tuberkulostatike. Pacijentici je propisana izuzetno visoka terapija, a Federlani zavod nije obezbijedio. Doktor Hasanbegović nije mogao nastaviti liječenje pacijentice. Vrlo ljubazno je pokušao iznaći neko rješenje – kazala je dr. Izetbegović.
On je naglasila da je još u maju 2015. godine od tadašnje ministrice zdravstva tražila da se doktorima dodijeli status službenih osoba dok su u uniformi zbog ogromnog broja napada.

Mi ovo zaista više nećemo tolerisati. Usposlenici zahtijevaju ultimativno hapšenje osobe koja je to učinila, te tražimo status službenih lica – zaključila je.
Zadnjih deset godina sa mojim timom izliječio sam preko 1.500 djece sa malignim oboljenjima. Hematoonkolog, poznat sam na teritoriji ex-Jugoslavije. Najteže mi je razgovarati sa roditeljima – naveo je doktor Hasanbegović.
U izjavi je opisao i dramatičnu situaciju koja se dešavala na KCUS-u.

Otac je ničim izazvan izvadio revolver, Nije to mali revolver. Tražio je da potpišem da dijete ponovo idu na liječenje u Tursku. Cijev mi je zabio u vrat. Prijetio je da će mi ubiti djecu, familiju. To je bilo strašno. Odjednom on se izgubio. Saradnice su plakale, nismo mogli vjerovati šta se dešava. Mi sa KCUS-a nećemo pod pritiskom ništa potpisivati – kazao je dr. Edo Hasanbegović.

Atrakcija