SAD prekida finansiranje SZO /Svjetske zdravstvene organizacije/ Istaknuto

Autor 

Sjedinjenje Američke Države zaustavit će financiranje Svjetske zdravstvene organizacije koja, prema tvrdnjama službenog Washingtona, nije ispunila svoju osnovnu zadaću u reakciji na pandemiju koroanavirusa. SAD su najveći donator Svjetske zdravstvene organizacije sa više od 400 milijuna dolara u 2019., što je otprilike 15% njenog proračuna.

Aktualna će administracija provesti istragu o tome kako je agencija UN-a odgovorila na globalnu zdravstvenu krizu, a istraga bi mogla potrajati između 60 i 90 dana. Objavio je to na briefingu za novinare u Vrtu ruža Bijele kuće osobno predsjednik Donald Trump optuživši Svjetsku zdravstvenu organizaciju za loše upravljanje krizom, te pristranost u korist Kine.

Kazao je kako je „WHO promovirala kineske dezinformacije o virusu što je najvjerojatnije vodilo do ubrzanog širenja zaraze“. Trump je agenciju osnovanu 1948. optužio i da nepošteno postupa prema Sjedinjenim Državama, ukazujući na nesklad u financiranju koje organizacija prima od SAD-a u odnosu na Kinu, prenijeo je HRT.

Sjedinjene Države najveći su pojedinačni donator organizacije sa sjedištem u Ženevi. Prošle godine SAD su za agenciju izdvojile oko 400 milijuna dolara, oko 15 posto od ukupnog proračuna WHO-a. Kina je u razdoblju između 2018. i 2019. godine u proračunu agencije sudjelovala s gotovo 76 milijun dolara.

Atrakcija