Nikotin ubija koronu: Francuski naučnici vjeruju da bi nikotin mogao da spriječi zarazu koronavirusom

Autor  Apr 23, 2020

Francuski istraživači planiraju da testiraju nikotinske flastere na pacijentima koji imaju koronavirus i na zdravstvenim radnicima na prvoj liniji fronta, nakon što je studija pokazala da pušači mogu da budu mnogo manje izloženi riziku od zaraze koronavirusom, piše Guardian.

Studija obavljena u velikoj pariskoj bolnici sugeriše da će supstanca u duvanu – možda nikotin – spriječiti zarazu koronavirusom kod pušača. Klinička ispitivanja nikotinskih flastera čekaju odobrenje zdravstvenih vlasti u Francuskoj.

Međutim, istraživači insistiraju da se stanovništvo ne podstiče na pušenje, jer ono nosi druge potenijalno fatalne rizike po zdravlje i ubija 50 posto onih koji puše. Iako bi nikotin mogao da zaštiti od koronavirusa, pušači koji su ga dobili često razvijaju ozbiljnije simptome zbog toksičnog dejstva duhanskog dima na pluća, kažu oni, prenosi Thebosniatimes.ba

Tim u bolnici “Pitié-Salpêtrière” ispitivao je 480 pacijenta koji su testirani pozitivno na virus, a od kojih je 350 hospitalizovano, dok je ostatak sa manje ozbiljnim simptomima pušten kući.

Utvrđeno je da su, od onih koji su primljeni u bolnicu, u proseku starosti 65 godina, samo 4,4 posto bili pušači. Među onima koji su pušteni kući, sa prosjekom starosti od 44 godine, pušilo je 5,3 posto.

Uzimajući u obzir starost i pol pacijenata, istraživači su otkrili da je broj pušača mnogo manji od onog u opštoj populaciji, koju je francuska zdravstvena uprava procijenila na oko 40 posto među onima starosti 44-53 godine i između 8,8 posto i 11,3 posto među onima starosti 65 do 75 godina.

Čuveni francuski neurobiolog Žan-Pjer Šanžu, koji je pregledao studiju, rekao je da nikotin može spriječiti da virus dospije do ćelija u telu i spreči njegovo širenje. Nikotin, prema njegovim riječima, također može da smanji prekomjernu reakciju imunološkog sistema tijela koja je uočena u najtežim slučajevima zaraze COVID-19.

Otkrića se moraju potvrditi u kliničkoj studiji u kojoj će zdravstveni radnici sa COVID-19 i oni koji se nalaze na intenzivnoj njezi dobiti nikotinske flastere.

Rezultati potvrđuju kinesku studiju objavljenu krajem marta u časopisu “New England Journal of Medicine” koja kaže da su samo 12,6 posto od 1.000 zaraženih virusom bila pušači, dok je broj pušača u Kini oko 28 posto.

Podaci iz pariskih bolnica pokazuju da su, od 11.000 pacijenata koju su primljeni u bolnicu sa COVID-19, njih 8,5 posto bili pušači. Ukupan broj pušača u Francuskoj procjenjuje se na oko 25,4 posto.

“Naše istraživanje snažno ukazuje na to da oni koji puše svaki dan imaju mnogo manju vjerovatnoću da razviju simptome ili tešku infekciju koronavirusom u poređenju sa opštom populacijom”, naveli su autori izvještaja pariske bolnice “Pitié-Salpêtrière”.

Atrakcija