WHO će nastaviti kliničke testove s hidroksihlorokinom

Autor 

Nakon analiza podataka o smrtnosti, u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji su ocijenili da nema razloga da se izmijeni protokol kliničkih testova.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) će nastaviti kliničke testove s hidroksiklorokinom, deset dana nakon njihovog obustavljanja poslije objave studije u prestižnom medicinskom časopisu The Lancet, prema kojoj taj lijek može imati vrlo loše djelovanje kada se primjenjuje na pacijentima zaraženim korona virusom.

Nakon analiza raspoloživih podataka o smrtnosti, članovi Vijeća za sigurnost i praćenje ocijenili su da nema nikakvog razloga da se izmijeni protokol kliničkih testova, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesuss na virtualnoj konferenciji za novinare, prenosi Beta.

WHO je odmah nakon objave studije u časopisu The Lancet iz predostrožnosti prekinuo kliničke probe koje je provodio s lijekom hidroksiklorokin u više zemalja na pacijentima zaraženim korona virusom.
Lijek promovirao Donald Trump

Svjetska zdravstvena organizacija je ranije preporučila da se hidroksiklorohin ne koristi za liječenje ili sprječavanje infekcije korona virusom, osim u okviru kliničkih ispitivanja.

Vlade Francuske, Italije i Belgije obustavile su korištenje hidroksiklorokina protiv COVID-a 19 držeći se naputka WHO-a kad je odlučio prekinuti testiranje tog lijeka iz sigurnosnih razloga.

Hidroksiklorohin je lijek kojeg je promovirao američki predsjednik Donald Trump kao mogući način liječenja korona virusa.

Trump je rekao i da koristi taj lijek kako bi spriječio da se zarazi korona virusom.

Izvor: Agencije


Atrakcija