Otkriveno zašto dolazi do ugrušaka kod nekih oboljelih od korone

Autor  Avg 13, 2020

Virus korona povezan je s nastankom potencijalno fatalnih ugrušaka u krvi. Sada istraživači smatraju da su otkrili kako oni nastaju, što bi potencijalno moglo dovesti do efikasnijeg liječenja.

"I dok mnoge druge bolesti mogu dovesti do stvaranja ugrušaka u krvi, endotelne ćelije koje čine unutrašnjost krvnih žila igraju iznenađujuće veliku ulogu u zgrušavanju krvi kod pacijenata pozitivnih na korona virus", rekao je istraživač Alfred Li.

Oštećenje endotela, kako navodi, centralna je komponenta u čitavom spektru bolesti povezanih s virusom korona.

"Naša studija je prva koja pokazuje da je oštećenje endotijela prisutno kod širokog spektra pacijenata s Kovidd-19, posebno kada zaraza postane kritična", istakao je Li.

Za potrebe studije, Li i njegov tim analizirali su uzorke krvi 68 pacijenata s Kovid-19. Od ovih pacijenata, 48 ih je bilo u kritičnom stanju i nalazili su se na intenzivnoj njezi, dok je ostalih 20 bilo hospitalizirano, ali ipak nisu intenzivno nadgledani.

Istraživači su otkrili da su neki markeri aktivacije endotelnih ćelija i krvnih pločica bili gotovo dvostruko veći kod pacijenata koji su bili na intenzivnoj njezi u poređenju s onima koji nisu.

Jedan marker, nazvan trombomodulin, bio je povezan sa stopom preživljavanja kod svih pacijenata. Mjerenje trombomodulina moglo bi pomoći ljekarima da bolje tretiraju pacijente, kažu istraživači.

"Ako imamo marker kojim ćemo identifikovati koji pacijenti će najvjerovatnije napredovati prema kritičnoj fazi bolesti i eventualno smrti, to bi bilo od velike koristi jer se ti pacijenti mogu pomnije pratiti i mi možemo eventualno ranije intervenirati", kazao je Li.

Koautor studije Hjung Čun pokušava razviti test zasnovan na trombomodulinu, koji nerijetko može biti povišen i kod drugih bolesti opasnih po život, piše "Health 24".

"Drugi cilj kojem težimo je pronalaženje terapijskih strategija koje bi mogle zaštititi endotelni sloj i spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka", rekao je Čun.

Jedan od mogućih lijekova je i dipiridamol, lijek koji se koristi za sprječavanje moždanog udara.

Izvještaj je objavljen krajem juna u časopisu "The Lancet Hematology".


Atrakcija