Preosjetljivi testovi - daju li previše pozitivnih rezultata? Istaknuto

Autor  Sep 05, 2020

Na dan kada nije bilo županije u Hrvatskoj bez barem jednog novog slučaja, spominje se moguća promjena načina testiranja. Neki liječnici za New York Times tvrde da standardni testovi prepoznaju velik broj osoba koje nose relativno malu količinu virusa zbog čega bi testove trebalo učiniti manje osjetljivima, a one s malom količinom virusa proglasiti negativnim. Zlatko Trobonjača, imunolog s riječkog Medicinskog fakulteta, nikako se ne slaže, objavio je RTL.

"Mislim da to nije dobro, budući da znamo da postoji jedan broj asimptomatskih prijenosa. Prema tome, u cijeloj toj situaciji još dodatno smanjivati osjetljivost testova i proglašavati one koji su potencijalno pozitivni negativnima, mislim da to nikako nije u redu i da bi to samo pridonijelo širenju epidemije", smatra Trobonjača.   

Stručnjaci slično gledaju i na ideju skraćivanja dvotjedne samoizolacije. Norveška i Austrija karantenu su već skratile na 10 dana, kao u Velikoj Britaniji, dok ugledni njemački virolog tvrdi da je i svega pet dana dovoljno. Nije, ako se pita šefa novoosnovanog Povjerenstva za zaštitu starije populacije od epidemije Covida-19 u Hrvatskoj.

"Ja se slažem s direktoricom Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti koja nas moli da samoizolaciju i dalje držimo na 14 dana, jer je to period inkubacije. Kad prođe 14 dana, onda je preko 97 posto vjerojatnost da se osoba neće razboljeti. Što je kreće, to je veća mogućnost da će netko biti zaražen i zaraziti druge. Istina je da u prvih 5-7 dana najviše ljudi pokaže simpotome, ali dovoljan postotak može postati zarazno i nakon tih pet dana", rekao je hrvatski epidemiolog Branko Kolarić.

U laboratoriju za naprednu genomiku pri Institutu Ruđer Bošković proljetos je tim znanstvenika prvi pročitao genom koronavirusa u Hrvatskoj. Vođa tima ističe kako trenutačno ne znamo koji soj virusa kruži Hrvatskom, dok je drugdje u Europi drugi soj virusa preuzeo primat nad proljetnim.

"Sad trenutno ne znamo je li taj soj virusa i kod nas dominantan, je li možda neki drugi soj preuzeo prvo mjesto, znači ne znamo. Ovaj novi se brže širi, znači zarazniji je", upozorava Oliver Vugrek, voditelj laboratorija za naprednu genomiku pri Institutu Ruđer Bošković.


Atrakcija