WHO: Prvi rezultati vakcine protiv COVID-19 krajem godine

Autor  Sep 11, 2020

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navela je da će rezultati testiranja nekih kandidata za vakcinu protiv nove vrste koronavirusa biti gotovi do kraja godine.

Glavni stručnjak naučne delegacije WHO-a dr. Soumya Swaminathan dotakla se pitanja o tome kada će se početi proizvoditi 35 vakcina, koje se još uvijek testiraju na ljudima u svijetu, kazavši da su za vrijeme ispitivanja i proizvodnje vakcine potrebni podaci i ljudski resursi.

"Moramo imati na umu da klinička ispitivanja protiv COVID-19 trebaju vremena. Ne možemo žuriti s tim", kazala je Swaminathan, javlja AA.

Swaminathan je pojasnila da se desetine hiljada ljudi trebaju prijaviti za učestvovanje u kliničkim ispitivanjima kako bi se napravila sigurna i efikasna vakcina.

Mike Ryan, direktor WHO-ovog programa za vanredne situacije, skrenuo je pažnju na konkurenciju kada je u pitanju rad na vakcini.

"To je utrka. To je utrka protiv virusa i utrka za spašavanje života. To nije utrka među kompanijama. To nije utrka između država. To je utrka za podršku javnom zdravstvu i podršku najsigurnijem i najefikasnijem mogućem načinu", rekao je Ryan.

Atrakcija