WHO: Evropa je na prekretnici zbog porasta broja zaraženih

Autor  Sep 16, 2020

Moraju se načiniti ustupci kako bi mladi i stariji sudjelovali u društvenom životu, istaknuo je Ryan.

Evropa je na prekretnici u borbi s korona virusom zbog porasta broja zaraženih, početka školske godine i dolaska jeseni, upozorio je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije.

Vrijeme je da prekinemo "lov na fatamorganu" i donesemo teške odluke kako bismo zaštitili najranjivije i omogućili da djeca idu u školu, pa i po cijenu neizbježnih žrtava, rekao je direktor za krizne situacije WHO-a Michael Ryan, prenosi Hina.

"U Evropi će se ljudi uskoro početi vraćati u zatvorene prostore. Infekcijski pritisak će se pojačati", rekao je Ryan na virtualnoj konferenciji za novinare.

Moraju se načiniti ustupci kako bi mladi i stariji sudjelovali u društvenom životu, istaknuo je. "Jedini način je da odrasli održavaju dovoljan razmak i tako pomognu da se smanji broj zaraženih".

"Šta je važnije: povratak naše djece u školu ili otvaranje noćnih klubova i barova?", upitao je.

WHO je u petak prijavio dosad najveći broj novozaraženih u jednome danu, 53.873 slučaja.

Maria Van Kerkhove, zadužena za upravljanje COVID-om 19 u WHO-u, ocijenila je da se porast broja zaraženih u Evropi dijelom može pripisati povećanom testiranju i praćenju.

No, upozorila je, "bolest je sada ponegdje dosegnula viši nivo nego što je bio u aprilu i u maju. Taj zabrinjavajući trend možemo sa sigurnošću potvrditi", rekla je na istoj press konferenciji na kojoj su sudjelovali WHO, UN-ova organizacija za školstvo, nauku i kulturu (UNESCO) i UN-ov Fond za djecu (UNICEF) a koja je bila posvećena povratku djece u školu.

Ryan i Van Kerkhove su objavili aktualizirani vodič o zdravstvenim mjerama za suzbijanje COVID-a 19 u školama.

"Ne postoji nulta stopa opasnosti", istaknuo je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Nakon devetomjesečne krize imamo jasniju sliku o tome kako novi korona virus djeluje na djecu, premda na mnoga pitanja još nemamo odgovora, rekao je.

Udio mlađih od dvadeset godina u ukupnom broju zaraženih manji je od 10 posto a među umrlima ih je manje od 0,2 posto.

Škole se ne trebaju zatvarati, osim "u krajnjem slučaju", na područjima gdje se korona virus naglo širi, ocijenio je.

Direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay istaknula je da se polovina djece školske dobi u svijetu još nije vratila u klupe i da se jedanaest miliona djevojčica možda uopće neće vratiti u školu.

Atrakcija