Ponovno pronašli koronavirus na paketima hrane, Lauc: 'Borba do zadnjeg virusa je izgubljena'

Autor  Sep 25, 2020

Do otkrića je došlo nakon što je tijekom nasumičnog testiranja utvrđeno da su zaražena dvojica radnika tvrtke koja se bavi uvozom

Zdravstvene vlasti kineskog grada Quingdao potvrdile su da je na paketima uvezene smrznute morske hrane pronađen koronavirus, javlja Reuters.

Do otkrića je došlo nakon što je tijekom nasumičnog testiranja utvrđeno da su zaražena dvojica radnika tvrtke koja se bavi uvozom, iako nisu pokazivali simpotome bolesti. Također, niti jedan od 147 bliskih kontakata zaraženih muškaraca nije bio pozitivan na covid-19.

 Uvezeni proizvodi i postrojenja tvrtke generirali su 51 pozitivan rezultat, ali nijedan kontaminirani proizvod nije plasiran na tržište, priopćila je Općinska zdravstvena komisija, ne navodeći o kojim se konkretno proizvodima radi niti njihovo podrijetlo.

Kina je pojačala provjere uvoza smrznute hrane i zabranila one iz nekih stranih pogona za preradu mesa usred globalne pandemije. Istovremeno, zbog posljednjeg slučaja, kineska carina prijeti tjednom obustavom uvoza smrznutih proizvoda onih tvrtki u kojima je potvrđen koronavirus.

Hrvatski znanstvenik Gordan Lauc stoga ponavlja kako je suživot s virusom jedina opcija, ali mu pritom ne smijemo dozvoliti da se prebrzo širi, objavio je RTL.hr

''Borba do zadnjeg virusa je nažalost definitivno izgubljena. Čak i države poput Kine i Novog Zelanda koji su se potpuno zatvorile nemaju šansi, jer virus očito dolazi i na stvarima, a ne samo u ljudima. U Kinu je već nekoliko puta ušao u paketima s hranom. Srećom, čini se da pri takvom kontaktu s malom količinom virusa zaraženi ne oboljevaju, već uspijevaju pobijediti infekciju svojim imunim sustavom.
No to je samo još jedna potvda da je suživot s virusom jedina opcija i da na SARS-CoV-2 treba gledati kao na samo još jedan od virusa s kojima moramo živjeti. Naravno ne smijemo mu dozvoliti da se previše brzo širi, jer smo u ožujku vidjeli kako to može izgledati kada se previše proširi'', objavio je Lauc na svom Facebooku.

Na kraju ističe kako je ključan kriterij broj teško bolesnih ljudi, a ne broj ljudi kod kojih smo iznimno osjetljivim PCR testovima našli tragove virusa u nosu.

Atrakcija