Otkriveno koliko virus korona može da preživi na koži

Autor  Okt 06, 2020

Korona virus može da preživi na ljudskoj koži do devet sati, pokazalo je najnovije laboratorijsko istraživanje.

Opstanak Kovida-19 na ljudskoj koži je četiri i po puta superiornije u odnosu na virus gripa, koji se zadržava manje od dva sata.

"Izradili smo model koji omogućava bezbjednu reprodukciju kliničkih studija o primjeni patogena na ljudsku kožu, a koji je otkrio koliko je virus Kovid-19 stabilan", poručili su autori.

Naučnici sa Univerziteta Kjoto u Japanu dobili su forenzičke uzorke ljudske kože kako bi izbegli zaražavanje zdravih dobrovoljaca. Potom su ćelije kože pomiješali sa uzorcima korona virusa i sa virusom gripa tipa A koji se takođe širi kapljičnim putem i ljudskim kontaktom, prenosi Telegraf.rs.

Rezultati su pokazali da je virus gripa živio 1,8 sati na koži, a korona virus čak devet sati.

Kada se pomiješa sa sluzi iz uzoraka gornjih disajnih puteva, korona virus je opstao oko 11 sati u poređenju sa 1,69 sati koliko je živio virus gripa.

Oba virusa su u roku od 15 sekundi bila u potpunosti deaktivirana dezinficijensom za ruke koji je sadržao 80 odsto alkohola.

Trenutno, centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju upotrebu dezinficijensa za ruke na bazi alkohola jačine od 60 do 95 odsto ili temeljno pranje ruku toplom vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi.

Studije su pokazale da se prenos Kovida-19 u velikoj mjeri odvija putem vazduha i kapljičnim putem.

Autori zaključuju da dobijeni rezultati potkrepljuju hipotezu da je pravilna higijena ruku i te kako važna za sprečavanje širenja infekcije korona virusa.

Atrakcija