EU traži od WHO-a promjene u upravljanju epidemijom korona virusa

Autor  Okt 22, 2020

Tekstu koji je izradila njemačka vlada rezultat je višemjesečnih planova Unije za rješavanje nedostataka WHO-a.

Evropska unija želi da WHO bude transparentniji u pogledu izvještavanja o tome kako njegove države članice informišu o novim zdravstvenim krizama, navodi se u nacrtu prijedloga reforme UN-ove agencije.

Tekst koji je izradila njemačka vlada nakon razgovora s drugim državama članicama EU-a rezultat je višemjesečnih planova Unije za rješavanje nedostataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u pogledu financiranja, upravljanja i zakonskih ovlasti.

U dokumentu od 19. oktobra, u koji je uvid imao Reuters, WHO se potiče da prihvati mjere kojima bi se povećala "transparentnost nacionalnog poštivanja" međunarodnih zdravstvenih propisa, prenijela je Hina u četvrtak.

Njime se od država članica WHO-a zahtijeva da brzo razmjenjuju informacije o hitnim zdravstvenim situacijama.

Sjedinjene Američke Države optužile su WHO da je presklon Kini, u prvoj fazi pandemije kada je Peking sporo dijelio ključne informacije o novom korona virusu koji se prvi put pojavio u gradu Wuhanu.

Predsjednik Donald Trump u julu je službeno povukao SAD iz WHO-a što znači da Washington obustavlja financiranje te agencije.

WHO je u više navrata odbacio optužbe.

EU i njegove države članice su među najvećim donatorima WHO-u a bit će daleko najveći nakon povlačenja SAD-a.

O nacrtu prijedloga EU-a razgovarat će ministri zdravstva EU-a na videokonferenciji sljedeće sedmice, a cilj će joj biti zajedničko stajalište EU-a uoči skupštine WHO-a sredinom novembra, saopćeno je.

U nacrtu se ponavlja potpora EU-a WHO-u i naglašava središnja uloga agencije u rješavanju globalnih zdravstvenih kriza.

Međutim, navodi se nedovoljna transparentnost kao prvi od mnogih izazova s ​​kojima se suočava UN-ova agencija, kao i nedostatak "predvidljivog i održivog" financiranja.

Također se poziva na to da države članice WHO-a "učinkovitije i dosljedno primjenjuju sustav izvješćivanja".

Čini se da se to odnosi na kritike da Kina i druge zemlje nisu pravodobno podijelile informacije o pandemiji.

U dokumentu se kaže da mehanizmi za procjenu načina na koji države ispunjavaju obvezu izvješćivanja trebaju biti ojačani i postati periodični.

Atrakcija