Svaka četvrta osoba u svijetu možda neće dobiti vakcinu do 2022.

Autor 

Čak i ako vakcine vodećih proizvođača dosegnu predviđeni maksimalni proizvodni kapacitet, gotovo 25 posto svjetske populacije možda neće dobiti vakcine još godinu dana ili više.

Gotovo svaka četvrta osoba možda neće dobiti vakcinu protiv COVID-a 19 barem do 2022. jer su bogate zemlje s manje od 15 posto svjetske populacije rezervirale 51 posto doza najperspektivnijih vakcina, objavili su istraživači iz Škole za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg u SAD-u, prenosi Hina.

To bi značilo da bi ostatak vakcine morale ‘dijeliti’ zemlje s niskim i srednjim prihodima, u kojima živi više od 85 posto svjetske populacije, rekli su istraživači, poručujući da učinkovit odgovor na pandemiju zahtijeva da zemlje s visokim dohotkom sudjeluju u pravednoj distribuciji vakcina širom svijeta.

“Nesigurnost oko globalnog pristupa vakcinama protiv COVID-a 19 ne prati se samo tijekom kliničkih ispitivanja, već i zbog neuspjeha vlada i proizvođača vakcina da budu transparentniji i odgovorniji u vezi s tim aranžmanima”, smatraju ti istraživači.

U istraživanju se navodi i da su od 15. novembra države s visokim dohotkom unaprijed naručile gotovo 7,5 milijardi doza vakcina od 13 proizvođača, što uključuje Japan, Australiju i Kanadu, koje zajedno imaju više od milijardu doza, ali čine manje od 1 posto trenutnih novih slučajeva korona virusa.

Pošten pristup vakcinama

Čak i ako vakcine vodećih proizvođača dosegnu predviđeni maksimalni proizvodni kapacitet, gotovo 25 posto svjetske populacije možda neće dobiti vakcine još godinu dana ili više.

Istraživači John Hopkinsa drže i da bi Covax, kao ustanova Svjetske zdravstvene organizacije-WHO mogla imati ključnu ulogu u osiguravanju poštenijeg pristupa odobrenim vakcinama, iako je osigurala samo 500 miliona doza ili daleko ispod cilja da isporuči najmanje 2 milijarde doza do kraja 2021.

Globalnim paktom pokrenutim u aprilu cilj je udružiti sredstva iz bogatijih zemalja i neprofitnih organizacija kako bi se ubrzao razvoj i proizvodnja vakcina protiv COVID-a 19 i pravedno distribuirala po svijetu, no do sada je osigurana polovica potrebnih sredstava, a SAD i Rusija, kao ključni ‘igrači’ u razvoju i proizvodnji vakcina nisu se tome pridružile, navodi se u studiji iz Johns Hopkinsa.

Atrakcija