Kombinacija vakcina Sputnjik V i AstraZenece štitit će dvije godine

Autor 

U slučaju ozbiljnih mutacija novog tipa korona virusa bit će neophodno novo istraživanje o efikasnosti vakcine Sputnjik V, kažu u Gamaleja institutu.

Direktor Gamaleja instituta za epidemiologiju i morkobiologiju Aleksandar Gintsburg tvrdi da će kombinacija vakcina Sputnjik V i AstraZenece osigurati zaštitu najmanje dvije godine.

On je u intervjuu za Rusija 24 TV kazao da će kombinacija ta dva preparata omogućiti organizmu da pruži mnogo bolji imuni odgovor, te da će umjesto tri ili četiri mjeseca on biti zaštićen bar dvije godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

Inače, Gamaleja institut i AstraZeneca ranije su potpisali memorandum o saradnji na razvijanju vakcine protiv korona virusa.
Mutacije virusa mogu dovesti do novih testova vakcine

Gintsburg je također rekao kako će u slučaju ozbiljnih mutacija novog tipa korona virusa biti neophodno novo istraživanje o efikasnosti vakcine Sputnjik V.

Prema njegovim riječima, trenutna mutacija virusa ne utječe značajno na efikasnost vakcine.

“Ukoliko mutacije nastave da se gomilaju, ovo bi mogao biti razlog da se razmisli o dodatnim eksperimentima. Morali bismo izvući serum iz ljudi koji su se već vakcinisali i tako neutralisati promjene nastale u visoko zaraznom soju COVID-a 19 iz Velike Britanije, da ne bi došlo do širenja novog tipa virusa u našoj zemlji”, rekao je Gintsburg za TV kanal Rusija-24.


Atrakcija