Johnson&Johnson o slučaju preminule Slovenke

Autor  Sep 30, 2021

"Pažljivo pregledavamo izvještaje o nuspojavama kod pojedinaca koji su primali naše lijekove ili cjepiva", rekla je slovenska podružnica Janssen nakon smrti 20-godišnje Slovenke koja je preminula u UKC-u Ljubljana nakon što je primila vakcinu Johnson&Johnson i dobila komplikacije.

Janssen je farmaceutski odjel konglomerata Johnson & Johnson sa sjedištem u Ljubljani i njime upravlja Dario Juričić. Zamolili smo ih za odgovor. Podjsetimo, Slovenija je privremeno obustvila cijepljenje ovom vakcinom.

“Nema većeg prioriteta od sigurnosti i dobrobiti ljudi koji koriste naše proizvode i usluge, pa pažljivo pregledavamo izvještaje o nuspojavama kod osoba koje primaju naše lijekove ili cjepiva”, kažu u kompaniji.

Nisu dali komentar na odluku slovenačkog Ministarstva zdravlja o prekidu vakcinacije.

Objasnili su i da se svaki izvještaj o neželjenim reakcijama pojedinca koji je primio cjepivo, kao i njihova procjena tog izvještaja, prosljeđuju Europskoj agenciji za lijekove (EMA), američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) i drugim relevantnim zdravstvenim tijelima .

Dodali su da je to dio dobro uspostavljenog procesa obavještavanja o programima kontrole pod pokroviteljstvom zdravstvenih vlasti koje prate ukupnu sigurnost lijekova, kao i vakcina odobrenih za borbu protiv pandemije COVID-19.


Izvor: N1 Slovenija