Kalifornija uvodi obaveznu kovid vakcinaciju za đake

Autor  Okt 02, 2021

Kalifornija će biti prva američka država koja će uvesti obaveznu vakcinaciju đaka protiv kovida-19 širom te države, najranije od januara, najavio je sinoć guverner Gevin Njusom.

Međutim, Njusom je rekao da Uprava za hranu i lijekove (FDA) prvo mora da odobri trajnu dozvolu za upotrebu vakcine kod različitih uzrasta, prenio je Glas Amerike.

FDA je dala puno odobrenje za upotrebu vakcine protiv kovida-19 kod starijih od 16 godina, dok je za tinejdžere od 12 do 15 godina odobrena hitna upotreba. Uprava će 26. oktobra razmatrati upotrebu Fajzerove vakcine kod djece uzrasta od pet do 11 godina.

U nekoliko velikih školskih okruga u Kaliforniji je već uvedena obavezna vakcinacija pojedinih učenika.

U ujedinjenom školskom okrugu Los Anđelesa, najvećem u zemlji, obavezna je imunizacija djece starije od 12 godina, s obzirom na to da je za taj uzrast odobrena hitna upotreba Fajzerove vakcine.

Prema novoj mjeri, koju je najavio Njusom, kovid 19 će biti na spisku bolesti protiv kojih djeca moraju da se vakcinišu da bi pohađala državne ili privatne škole.

Zdravstveni zvaničnici ističu da su oštre mjere za suzbijanje kovida pomogle da se proteklih nedjelja uspori širenje virusa u Kaliforniji.

U međuvremenu, broj umrlih od kovida u SAD je premašio 700.000 prema sinoć objavljenim podacima univerziteta Džons Hopkins.

U prosjeku se bilježi više od 2.000 smrtnih slučajeva dnevno, a Amerika je i dalje prva u svijetu po broju zaraženih i žrtava.

IZVOR: Beta