Buđenje virusa - Opasnost otapanja permafrosta zbog klimatskih promjena: "Postoji rizik od buđenja starih virusa i bakterija, neki bi mogli biti ekstremno opasni" Istaknuto

Autor  Jan 19, 2022

Topljenje permafrosta zbog globalnog zatopljenja ne bi moglo dovesti samo do oslobađanja plina metana u atmosferu, već bi moglo dovesti i do buđenja prastarih virusa i bakterija, upozoravaju ruski dužnosnici.

Viši ruski diplomat Nikolaj Korčunov otkrio je za TV kanal Zvezda da je Rusija predložila projekt o biosigurnosti Arktičkom vijeću, koje čini osam zemalja koje imaju suvereni teritorij unutar arktičkog kruga.

Korčunov, koji ima široku ulogu veleposlanika u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, predsjeda odborom viših dužnosnika u Arktičkom vijeću.

Postoji rizik od buđenja starih virusa i bakterija, naglašava ruski diplomat.

Zbog toga je Rusija pokrenula projekt biosigurnosti unutar Arktičkog vijeća, rekao je i dodao da će zadatak tog projekta biti otkriti raspon rizika i opasnosti povezanih s propadanjem permafrosta te budućih zaraznih bolesti.

No, Korčunov nije prvi koji upozorava na tu moguću razarajuću nuspojavu klimatskih promjena. Ranije ove godine ruski znanstvenik Sergej Davijdov upozorio je da bi otapanje permafrosta moglo izroniti dijelove prastarog ekosustava, uključujući i viruse.

Davijdov je upozorio da je velik dio ruskog teritorija zapravo permafrost koji se nije otopio milijunima godina te da bi se unutra mogli nalaziti prastari virusi, neki od kojih bi mogli biti ekstremno opasni.

Posljednjih godina, ruski predsjednik Vladimir Putin postao je vrlo rječit oko klimatskih promjena te opetovano upozorava na opasnosti globalnog zatopljenja na ekosustave i okoliš u Rusiji, uključujući i otapanje permafrosta.

Putin je tijekom jednog govora iz 2020. godine naglasio da 65 posto ruskog teritorija čini upravo permafrost te da bi bilo kakva ekološka promjena imala ogromne posljedice po rusku infrastrukturu te da bi to moglo imati i ogroman utjecaj na rusku ekonomiju.

Izvor: RT