Evo kako se zaštititi od zaraze hepatitisom A koji vlada u zagrebačkim školama

Autor  Maj 03, 2022

U Zagrebu i zagrebačkoj županiji trenutačno vlada epidemija hepatitisa A, potvrdio je epidemiolog Bernard Kaić za N1.


Kako biste smanjili rizik od zaraze, u nastavku donosimo savjete HZJZ-a koje bi preventivne mjere i mjere zaštite trebali poduzeti.

Glavne preventivne mjere su osiguranje i provedba higijenskih sanitarnih mjera, osobito higijena ruku. Savjetuje se i izbjegavanje konzumiranja sirovog voća i povrća te vode i leda iz potencijalno nesigurnih izvora.

Nadalje, savjetuje se odgovorno spolno ponašanje, osobito izbjegavanje oralno-analnog spolnog odnosa, odnosno preporuča se korištenje odgovarajuće zaštite da se smanji fekalno-oralna izloženost.

Naime, hepatitis A se prenosi feko-oralnim putem – unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe, čime se unosi virus hepatitisa A u usta – ali i spolnim putem.

Infekcija se može brzo proširiti bliskim kontaktima. HZJZ navodi da se za izložene kontakte preporučuje postekspozicijska zaštita cijepljenjem i primjenom imunoglobulina.

Inače, hepatitis A ili zarazna žutica je akutna zarazna bolest jetre koju uzrokuje hepatotropni virus hepatitisa A (HAV) koji pripada rodu Hepatovirusa, unutar obitelji Picornaviridae. Poznato je šest genotipa HAV, od I to VI.