Meteorolozi objasnili zašto je Srbija za jednu noć potopljena Istaknuto

Autor  Jun 04, 2019

Potresne slike poplavljenih područja obišle su cijelu Srbiju. RHMZ najavljuje da opasnost od prevelike količine padavina nije prošla.

Prema najnovijem upozorenju RHMZ vodostaj na reci Savi danas će biti u porastu i prevazilaziće granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda. Zbog toga je RHMZ izdao hidološko upozorenje, javlja Tanjug.

U njemu se navodi da će do srijede, 5. juna, biti u porastu i vodostaj na Bjelici, Moravici, Skrapežu, Đetinji, Gruži, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i Ibru i da će se kretati oko ili iznad upozoravajućih nivoa.

Kako se navodi, vodostaj na Crnci, Lepenici, Lugomiru, Resavi i Belici, kao i na Jadru i Kolubari sa pritokama, biće u umjerenom i većem porastu do srijede 5. juna sa mogućnošću približavanja upozoravajćim nivoima.

U RHMZ upozoravaju i da će vodostaji na banatskim vodotocima biti u porastu do 6. juna i da će se na Tamišu i Brzavi kretati iznad granice redovne odbrane od poplava.

Zbog prevelike količine padavina koje su pogodile dijelove Srbije, u noći između nedjelje i ponedjeljka, brojne rijeke i njihove pritoke izlile su se iz korita, plaveći čitava sela, ulice, oranice…Proglašena je vanredna situacija u svim opštinama u kojima se voda izlila, a angažovane su i brojne spasilačke ekipe.

Meteorolozi objašnjavaju da je u jednoj noći palo kiše koliko inače padne u toku cijelog mjeseca, usljed pomjeranja snažnog oblačnog sistema, koji se tokom noći između nedjelje i ponedjeljka premjestio sa Bugarske i Grčke na našu zemlju.

Oblaci se i danas razvijaju i kruže nad područjem Balkana uz povremenu kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Iznad Balkana je prisutno i visinsko polje niskog vazdušnog pritiska koje će još tri dana uticati na promjenljivo i nestabilno vrijeme u našim krajevima.

Temperatura je u manjem porastu, ali i dalje malo ispod prosjeka. Vrlo topla vazdušna masa iz oblasti sjeverne Afrike i Španije se premiješta sa jugozapada ka centralnoj Evropi i u drugoj polovini sedmice dolazi na područje Balkana uz vrućine od vikenda.

A velike bujične poplave tokom jučerašnjeg dana ugrozile su stanovnike centralne i južne Srbije, ekipe sektora za vanredne situacije zbog najavljenih novih padavina i danas su u pripravnosti.


Atrakcija