Za put od Šri Lanke do Bihaća plate 20.000 evra kriminalcima

Autor  Jul 07, 2019

Organizovane kriminalne grupe zaradile su između sedam i po i 10 miliona evra na krijumčarenju migranata u BiH i preko nje do zapadnih zemalja. Pokazala je to nedavna međunarodna policijska akcija provedena u BiH pod nazivom “Operacija BiH 2019”, a koja je imala za cilj suzbijanje krivičnih djela u oblasti migracija.

Jedan od visokih policijskih zvaničnika ispričao je za Avaz detalje do kojih su došle policije sedam zemalja, koliko ih je učestvovalo u operaciji.

Dobro uvezani

On ističe da migranti u kontakt s krijumčarima stupaju još pri polasku iz svoje zemlje. Policija je otkrila da su među krijumčarima prvenstveno oni koji su do juče bili migranti i u međuvremenu su dobili status i dozvole za boravak u nekoj od evropskih zemalja.

– Dobro su uvezani s krijumčarima s naših prostora. U njihovoj su mreži uglavnom migranti koji imaju novac. Tako smo otkrili da, naprimjer, dolazak po osobi iz Šri Lanke košta 20.000 evra. To je iznos do Bihaća. Put od Bihaća do Italije košta još 5.000 evra. To su uglavnom tarife i za ostale zemlje – pojašnjava zvaničnik.

Veza notar

Navodi primjer jedne porodice iz Sirije, koja je veoma kratko boravila u USK.
– Oni su, kako saznajemo, platili od Bosanske Krupe do Njemačke 15.000 evra i bili su prebačeni u roku od dva dana. Veza im je bio jedan notar kojeg istražujemo – kaže on.

Dodaje da ni novac nije uvijek garancija da će migranti stići preko BiH do željene evropske zemlje. Mnogi koji su debelo platili bili su prevareni.

Nedavna policijska akcija uskoro bi trebala rezultovati i hapšenjem određenog broja krijumčara migranata, u čijem otkrivanju su pomogli upravo oni koji su bili prevareni.

Zovu ih agentima

Krijumčari migranata u BiH su se do te mjere osilili, priča ovaj izvor, da često “ordiniraju“ i na javnim mjestima. Tako je u jednoj od ljetnih bašti kod Sebilja u Sarajevu danima bilo sastajalište krijumčara s migrantima.

– Oni krijumčare zovu agentima. Lako se prepoznaju, na stolu drže više mobilnih telefona, stalno razgovaraju. Brzo se dogovori posao, a potom po njih dolazi „opel zafira“ ili „touran“ i odatle su ih vozi prema Gradiški ili Bihaću – ispričao je on.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31